Hogyan neveljünk mangófát cserépben? Tippek lelkes kertészeknek!

Hogyan neveljünk mangófát cserépben? Tippek lelkes kertészeknek!

Lehet-e mangófát tartani a mi időjárási körülményeink között úgy, hogy esetleg még kertünk sincsen? Erre kerestük a választ.

A mangó (Mangifera indica)  egzotikus, fűszeres, édes termése igencsak egyedülálló, olyannyira, hogy más gyümölcsök ízéhez alig-alig hasonlítható. A sok helyen nemes egyszerűséggel csak a gyümölcsök királyának nevezett gyümölcsöt termő fa a meleg, trópusi éghajlatú vidékeken őshonos, ebből következik, hogy nálunk nem télálló, a -1 °C alatti hőmérsékletet már biztosan nem élné túl.

Az egészséges fejlődéséhez rendszerint sok helyet igényel. De ha történetesen helyszűkében vagyunk, ráadásul a teleinket sorozatosan fagypont alatti hőmérsékleti értékek jellemzik, a mangófa szabadföldi, kiskerti termesztése egészen egyszerűen kizárt. De akkor mi a megoldás? Például az, hogy konténeres növényként tartjuk.

mangofa kontenerben 05

Természetes környezete

Eredeti élőhelyén a mangófa meglehetősen termetes méretűre nő, egyes fajták magassága a 30-32 métert is elérheti. Egy megfelelően gondozott mangófa ráadásul akár 100 évig is élhet.

Termesztési igényei

A mangó magról való szaporítása, nevelése nem igazán jó ötlet, mivel akár 8 évig is eltarthat, amíg a fa termőre fordul. De még ennyi idő eltelte után sincs garancia arra, hogy valóban fog-e gyümölcsöt teremni, és ha igen, pontosan milyen fajtát. A legjobb megoldás ezért, ha megbízható helyről oltott facsemetét szerzünk be. Szerencsére a választékra nem lehet panaszunk, rendszerint több közkedvelt fajta közül választhatjuk ki a leginkább kedvünkre valót. Ha konténerben szeretnénk nevelni, a legelőnyösebb és legkézenfekvőbb, ha törpe fajtát vásárolunk, amelynek nem válik hátrányára a korlátozott élettér.

Oltott mangófacsemete esetében is legalább 3 évet vesz igénybe, amíg termőre fordul. 3 és 5 éves kora között a fácska főleg méretben gyarapszik és kevesebb virágot, illetve gyümölcsöt hoz. Az ötödik év után számíthatunk bőségesebb termésre.

A megfelelő fajta kiválasztása

A törpe mangófa legfeljebb 2-4 m magasra nő, ez teszi alkalmassá a konténeres nevelésre. Közülük sok helyen az Irwin és a Nam Doc Mai a legnépszerűbbek, de olyan fajtákkal is próbát tehetünk, mint a King Thai, a Carrie, a Cogshall, a Glenn, a Neelam vagy a Palmer.

Ültetés

Vásárláskor adott a konténer mérete, ahogy azonban a fa növekszik, akár évente szükség lehet az egy mérettel nagyobb konténerbe történő átültetésére.

Az átültetés ideje

A mangófa átültetéséhez a legideálisabb idő tavasszal jön el. Eredeti élőhelyén, például Indiában a mangót az esős évszak beköszönte előtt (július-augusztusban) ültetik.

mangofa kontenerben 02

A konténeres mangófa igényei

Talaj

Könnyű, jó vízáteresztő képességű, szerves tápanyagokban gazdag, 5,5-7,5 pH-értékű (enyhén savas vagy semleges) talajt igényel a növény. Ahelyett tehát, hogy sima kerti földet használnánk, vásároljunk jó minőségű ültetőkeveréket.

Napfény

A mangófának rengeteg napfényre és melegre van szüksége. Ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és teremjen, optimális esetben napi 8-10 óra zavartalan napsütést igényel. Éppen ezért a kert vagy erkély legnaposabb pontján helyezzük el a cserepét.

Öntözés

A szabadföldben nevelt mangófák nem igényelnek sok öntözést, a konténeres egyedek esetén azonban más a helyzet. Az első évben elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Az ezt követő években akkor öntözzük meg, amikor a földjének a felső 2-3 cm-es rétege már száraz.

mangofa kontenerben 03

A mangófa gondozása

Tápanyagok

A mangófának aktív növekedési periódusa alatt kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú műtrágyára van szüksége. A virágzás kezdetén csökkentsük a nitrogén mennyiségét, és a mangófát magas kálium- és foszfortartalmú műtrágyával lássuk el.

Visszacsípés és metszés

A hajtásvégek rendszeres visszacsípésével bokrosabb növekedésre késztethetjük a növényt. Bár a mangófa sok metszést nem igényel, célszerű eltávolítanunk róla az elszáradt, beteg ágakat, hogy megőrizze esztétikus megjelenését. Vegyük figyelembe, hogy az erős metszés következtében csökkenhet a következő évben várható termés mennyisége.

Kártevők

A mangófa leggyakoribb kártevői a növénytetvek, a pajzstetvek, viaszos pajzstetvek és a takácsatkák. Ezek legyengítik a fát, ami végső soron gyér termést eredményez. Ezért késlekedés nélkül vegyük fel ezekkel a kártevőkkel a harcot, lehetőleg biológiai rovarölő szereket alkalmazva.

A mangófa nevelése mérsékelt éghajlaton: tippek

  • A mangófának sötét cserepet válasszunk, mivel a növény kedveli a meleget, és a fekete színű konténer jó tulajdonsága, hogy elnyeli a hőt.
  • Győződjünk meg róla, hogy van-e az edény alján elegendő vízelvezető nyílás. A mangófa nem szeret ugyanis vizenyős talajban, pangó vízben állni.
  • Amikor az időjárás hűvösebbre fordul, érdemes a növény cserepét buborékfóliába becsomagolnunk.
  • Télen a mangófa fagymentes helyet igényel, amely lehet egy üvegház vagy a lakásunk valamelyik helyisége.
  • Beltérben a növény cserepét egy déli fekvésű ablak közelében helyezzük el, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb napfény érje. A növény természetes fényigényét mesterséges fényforrásokkal egészíthetjük ki.
  • Az esetleges hideg ellen hőszigetelő takarással védjük.

mangofa kontenerben 04

A termés leszüretelése

A mangó gyümölcsei a virágzást követően 3-4 hónappal érnek be. Mindez függ az időjárási körülményektől, illetve a választott fajta jellemzőitől is. Meleg, páradús környezetben a gyümölcsök gyorsabban érnek. A gyümölcsöket akkor szedjük le, amikor az illatuk ellenállhatatlanul édessé válik. A teljes érettség előtt leszüretelt gyümölcsöket kiválóan felhasználhatjuk többek között sörbetek, savanyúságok, chutney-k elkészítéséhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR