Hogyan készíts saját, zsályás tisztítószert?

Hogyan készíts saját, zsályás tisztítószert?

Megmutatjuk, hogyan készül az otthoni univerzális tisztítószer néhány egyszerű, olcsón beszerezhető alapanyagból.

Bemutatunk egy otthon is elkészíthető háztartási tisztítószert, amely minden bizonnyal sokak kedvence lesz, ha egyszer kipróbálják. Az ecet már évtizedek óta jól bevált tisztítószer. A felhasználásával készült különleges keverékkel többek között szépen meg tudjuk szabadítani a konyhapultot a matt hatást keltő, makacs lerakódásoktól.

zsalyas tisztitoszer 03

Aki kutyát tart és kedvence érzékeny a vegyszerekre, ezzel a szerrel biztonságosan tisztává varázsolhatja a padlót. Természetesen más felületeken is kiválóan alkalmazható. Tehát ha épp kifogyott a bolti tisztítószer, jól jöhet a megbízható, saját készítésű változat!

zsalyas tisztitoszer 02

Akik kedvelik, citrusfélék – narancs, citrom – héjából is tehetnek bele. Nyugodtan használhatunk illóolajokat is, amelyekből elegendő egy pár csepp is, persze aki nem szeretne, nem kell spórolnia vele. A különböző illóolajok remekül beválnak, mivel az illatanyagot koncentrált formában tartalmazzák.

Ezt az egyveleget egy csokor frissen szedett zsályával tehetjük teljessé. Ha túlságosan elburjánzott, még kapóra is jön, hogy jó hasznát tudjuk venni.

A hozzávalókat egy szórófejes flakonba töltsük. Ha az újrahasznosítás jegyében egy kiürült tisztítószeres flakont használunk, mindenképpen alaposan öblítsük ki, mielőtt a hozzávalókat összekeverjük benne.

zsalyas tisztitoszer 04

Szükségünk lesz tehát a következő hozzávalókra:

- meleg víz
- ecet
- izopropil-alkohol (vegyiáru-boltban kapható)
- mosogatószer (egy csepp)
- zsálya (vagy a kedvenc illóolajunk vagy egyéb fűszernövényünk)

Tegyük a zsálya leveleit a flakonba és egy fakanál nyelével jól nyomkodjuk össze, de akár kézzel is összemorzsolhatjuk egy kicsit. Ez segít felszabadítani a levelekben rejlő természetes illóolajokat. Fontos, hogy a felhasznált fűszernövény a lehető legfrissebb legyen, hogy a lehető legtöbb illatanyagot nyerhessük ki belőle. Meglehetősen nehéz teljesen elfedni az ecet szagát, de ez az ára annak, ha saját készítésű tisztítószert szeretnénk. A szag hamar elillan, ha felszárad, így semmi gondot nem okoz.

zsalyas tisztitoszer 05

Maga a szer elkészítése igen egyszerű:

Keverjünk össze 1 rész meleg vizet 1 rész ecettel és 1/2 rész alkohollal.

Cseppentsünk bele 1 csepp mosogatószert és jól rázzuk össze.

A zsályából felszabaduló illóolaj átjárja a keveréket. Nem csupán elvesz az alkohol és az ecet erős illatából, de természetes antibakteriális összetevőként is áldásos hatást fejt ki.

És ezzel már el is készült az univerzális zsályás tisztító permetszerünk!

Jó tanács: annyit készítsünk egyszerre a keverékből, amennyit pár napon belül fel tudunk használni! Ha túl sokáig hagyjuk állni, megsavanyodik, megbuggyan. Ezt pedig biztosan nem szeretnénk! :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR