Lépjünk túl azon, hogy riasztja a molyokat, és tanuljuk meg, hogyan válhat a levendula a konyha különleges fűszerévé! Adunk néhány ötletet.
A levendula egyike a legkedveltebb gyógynövényeknek, hisz csodás frissen és szárítva is.
Ha azt szeretnénk, hogy sokáig illatozzon, akkor gyűjtéséhez száraz napot válasszunk, amikor teljes nyílásban vannak virágai. Mivel csak 7-8 nap áll rendelkezésünkre, figyelnünk kell, nehogy lemaradjunk a levendulaszüretről.
A betakarítás helyes menete a következő: a teljes virágzati szárat messük le egyenletes magasságban, majd kössünk csokrokat belőle és fejjel lefelé lógatva akasszuk egy szellős, félárnyékos helyre.
A levendulát nyáron nem csak molyűzésre és illatosításra használhatjuk, hanem pikáns fűszerkeveréket is összeállíthatunk belőle.
Franciaországban a következő kombinációban használják frissen sültekhez, grill húsokhoz, salátákhoz:
- 1 ek szárított bazsalikom
- 1 ek szárított majoránna
- 1 ek borsikafű
- 1 ek kakukkfű
- 2 ek narancshéj
- 1 morzsolt babérlevél
- 1 ek levendula
- 1 ek édeskömény
Különleges fűszersók Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Ha bátrak vagyunk, magában is kipróbálhatjuk virágait
A lila virágok jól mutatnak desszertek, hűsítő italok díszeként (pl. citromszorbettel kiváló).
A friss vagy szárított virágot keverhetjük tejszínhabba, amit aztán friss gyümölcsre téve tálalhatunk.
Száraz fehér bort vagy pezsgőt is ízesíthetünk levendulával: egy-két hajtást áztassunk az italba néhány percre.
A levendulavirág forrázata hatásos nyugtatószer, segít álmatlanság és ideges gyomorpanaszok esetén is egy-két levendulahajtást elrejthetünk a porcukorba is, egy-két hét alatt összeérnek az ízek és az illatok (az új aromák kedvelőinek akár izgalmas ajándék is lehet).