Hogyan lesz szép a pázsit a kertben?

Hogyan lesz szép a pázsit a kertben?

A kert szőnyege, a smaragdzöld pázsit teszi igazán otthonossá az udvart. Néhány tudnivalót szeretnék megosztani a telepítéséről és gondozásáról.

Ahhoz, hogy az új lakás valóságos otthonná váljék, sok mindenre van szükség. Hogy csak a legfontosabbakat említsem: tiszta, frissen festett, vagy meszelt falak, jól működő villany, víz és gázvezeték, jól záródó ajtók és ablakok, kényelmes bútor, kellemes fényt adó lámpák, függöny stb. És természetesen nélkülözhetetlen a szerető, békés, kiegyensúlyozott családi légkör. Bocsánat, még valami nagyon fontos: ha nem építettek be padlószőnyeget, akkor valamilyen egyszerű, vagy drágább szőnyeg a padlóra, mert e nélkül a legszebb padló – legyen az parketta, hajópadló, kőlap, vagy akár márvány is, de szőnyeg hiányában rideg és kopasz marad.

A gondosan megtervezett, rendszeresen gondozott pázsit hasonló szerepet tölt be a kertben, mint a szőnyeg a lakószobában. De vannak nem elhanyagolható fontosságú élettani szerepei is. A gyepfelület mozgási, sportolási, tornászó helyet teremt a felnőttek számára, játszóteret nyit a gyerekeknek és pihenő, elmélkedő terepet az idős családtagoknak. Hatása az idegrendszerre hasonló a tenger és a Balaton, a Fertő, vagy a Tisza-tó vízfelületéhez: megnyugtató, kikapcsolódást nyújt a munkában megfáradt és szellemi feltöltődésre váró embernek. Talán kevésbé figyelünk arra, hogy a gyep hangtompító, megszűri és csökkenti a környezet zaját, mérsékli a kánikula tikkasztó hőségét. A gyep felszínén rendszerint 10-15 fokkal hűvösebb a levegő, mint fejmagasságban. A pázsit csökkenti a talajközeli légkör szennyezettségét, kiszűri a pollenszemek egy részét és ezzel mérsékli az allergiás tüneteket.

Kutyusok a gyepen

Nem túl sok a gyep a ház körül?

Ezért érdemes minden családi kertben pázsitot telepíteni, legalább olyan nagyságú felületen, hogy az ott tartózkodó ne érezze mozgásban korlátozottnak magát.

Egyes vélemények szerint a modern, városi kertekben eltúlzott a gyepkultusz. Arra kell azonban gondolnunk, hogy a Földön az erdők és a tengeri algatelepek után a gyep (kert, rét, legelő) a legnagyobb oxigéntermelő felület. Az viszont helytálló érv a gyep mérséklése mellett, hogy a telepítés költséges, a fenntartás pedig ugyancsak sok munkát és költséget igényel. Mellette szól viszont az, hogy a szakszerűen telepített gyep 11-15 évig hűségesen szolgálja a gazdáját.

Hogyan telepítsünk tökéletes gyepet?

Bármilyen korainak tűnik is, a pázsit telepítését már most elő kell készíteni. Ez a tereprendezéssel kezdődik: hibátlanul szép gyepet csak egyenletesen sík, csekély (1,0-1,5%-os) lejtésű területen lehet létrehozni. A hepehupás felületű gyepet nehéz szépen megnyírni, a mélyebb helyeken tócsák képződnek, az emelkedéseken pedig kiszárad a füvek gyökérzete. Azt se felejtsük el, hogy a pázsitot rendszeresen nyírni kell és az egyenletes talajon ez a feladat sokkal könnyebben elvégezhető. Ha lejtős a kert területe, akkor rézsűvel, vagy támfallal szüntessük meg a magasságkülönbséget.

Tisztítsuk meg, tápláljuk a talajt

Nem maradhat el a talajjavítás, a törmelékek, kövek, szennyező és mérgező anyagok eltávolítása és a trágyázás műtrágyákkal gazdagított, érett komposzttal, vagy jól kezelt istállótrágyával.

Gyomirtó vegyszerből csak keveset!

Nagyon fontos az előzetes gyomtalanítás, amelyet a talaj felásása, vagy felszántása után gyomirtó vegyszerrel kell elvégezni. A fellazított, nedves talajból a gyomnövények magvai kikelnek és mintegy két hét múlva sekély talajmunkával megszabadulhatunk tőlük. E nélkül a friss gyepből már sokkal körülményesebb a gyomokat kiirtani!

Kiskutya is játszik

Figyeljünk oda, milyen fűmagot veszünk!

Tessék alaposan meggondolni, hogy milyen fűmag-keveréket fog beszerezni, mert másfélére van szükség akkor, ha a gyepen röplabdázni szándékoznak és másfélére, ha a gyepet kíméletesen használják. Az árnyékos területeken is lehet szép gyepet létesíteni, de ehhez a megfelelő magkeveréket kell megvásárolni.

Magvetés ősszel, a fagyok előtt

A magvetés optimális ideje szeptember végén, október elején következik be. Az ekkor vetett fűmag még a fagyok előtt kikel és a fűcsomók annyira megerősödnek, hogy az első nyírást elvégezve a téli fagyokat károsodás nélkül viselik el.

Utóirat: A gyepszőnyeg terítése remek, korszerű módszer, de ezzel célszerű szakvállalatot megbízni. Nem annyira egyszerű munka ugyanis, mint aminek tűnik...

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR