Gyepszellőztetés, hogy ne borítson be a moha!

Gyepszellőztetés, hogy ne borítson be a moha!

Kevés napfény, bőséges vízellátás, savanyú és tömődött a talaj: a moha és a gyomok megjelenése garantált a gyepben. Szellőztetéssel javíthatunk a helyzeten, megmondjuk, hogyan.

Telepítés és gondozás

Igényes gyepet tehát csak napfényes helyre telepítsen. Gyakran előfordul, hogy a gyepesítendő kertrész ennek a követelménynek megfelel, de néhány év múlva a fák és a bokrok megnövekedve beárnyékolják a gondosan kezelt gyepet.

A füvet nyáron hetenként kell nyírni, vagyis a gyep sok tápanyagot használ fel és igen sok, rendszeres öntözést követel, ami elsavanyítja a talajt.

Fűnyíró

Ha ezen kívül még tapossák is a pázsitot, a gyerekek játszanak, fociznak rajta, akkor a talaj eltömődik, a kiöntözött víz nem jut el a füvek gyökérzetéhez, viszont táplálja a mohát, amely terjedő foltokban pusztítja ki a fűcsomókat.

Eszközök: lazítsunk és szellőztessünk

A pázsit gondozása tehát nem csak a fűnyírásból és az öntözésből áll, hanem a gyepet szellőztetni is kell. A gyepfogas (vertikutír) meghasogatja a talaj felszínét, kiszaggatja a mohát és a gyomokat, levegőzteti és lazítja a talajt. Jó eredménnyel lehet irtani a mohát azzal is, ha komposzttal kevert folyami homokot szórunk ki a gyepre és lúgos kémhatású műtrágyával pótoljuk az elhasznált tápanyagokat.

A gyepszellőztető gép nem vág a talajba, mint a gyeplazító, hanem - mintegy a gereblyét helyettesítve - összeszedi a fű szálai között lévő növényi maradványokat, eltávolítják a mohát. Technikailag ez úgy néz ki, hogy egy forgó hengerre rugós acélpálcákat rögzítenek, ami a talajt karcolva gyűjti össze a maradványokat.

Gyepszellőztetés

Mi legyen a gyomokkal?

Nagy arányú gyomosodás esetén szórjon ki négyzetméterenként 20-30 gramm égetett mészport és az gereblyézze be a talajba! Ha fák koronája alatt, árnyékos helyen nem képes megküzdeni a gyomokkal, akkor ültessen - gyep helyett - árnyéktűrő, talajtakaró évelő növényeket (télizöld meténg, gyöngyvirág, orbáncfű, borostyán).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR