Filléres módszerek a friss bazsalikom bespájzolására

Filléres módszerek a friss bazsalikom bespájzolására

Elmúlik a nyár, ezért nem sokáig élvezhetjük már a házi, zsenge bazsalikomot. De mégis van remény: így tehetjük el télire a csodás, friss ízét.

A legtöbb fűszernövény él és virul napsütéses, mediterrán jellegű körülmények között, jó vízelvezetésű talajba ültetve. Közülük méltán az egyik legnépszerűbb az illatos bazsalikom, amelyet leginkább egyéves növényként tartunk számon. De ha ez így is van, miért is ne tehetnénk az idény végén egy próbát a téli hónapokra való megmentésére?

bazsalikom telen 02

A bazsalikom NEM ÉLI TÚL TELET?

Ahogy említettük, a bazsalikom az esetek többségében egyéves növényként tartható. Különösen így van ez a thai bazsalikom esetében, amelyet a legfinomabb pesztókhoz és öntetekhez történő felhasználásra termesztünk. Egyes más fajták szívósabbak, ellenállóbbak, és habitusukat tekintve az évelő életciklus felé közelítenek.

Általában a nyár végén vagy kora ősszel érkezik el a bazsalikom vegetációs időszakának a vége, ekkor tudunk róla utoljára "szüretelni". De vajon van-e rá valamilyen mód, hogy meghosszabbítsuk a bazsalikom élettartamát a szezon végén? Igenis, megpróbálhatjuk életben tartani egészen a tél végéig! Bár a thai bazsalikom életciklusa egy éven belül véget ér, amelynek a végén magot hoz, az idény végén mégis tehetünk egy próbát a megmentésére úgy, hogy cserépbe ültetve behozzuk a lakásba.

Hacsak nem melegházba költöztetjük a fűszernövényt, egy átlagos otthonban nem tudjuk ugyanazt a magas hőmérsékletet és mennyiségű közvetett napfényt biztosítani, amelyet a bazsalikom ideális körülmények között igényel. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy a növényt a lehető legtöbb fény érje; a sötétebb téli hónapokban gondoskodjunk mesterséges megvilágításról napi 10-12 óra időtartamban. Még így is előfordulhat, hogy a növényen egy ideig semmilyen változást nem tapasztalunk, egy bizonyos ponton azonban magához fog térni. Biztos, ami biztos, a legjobb, ha előre felkészülünk arra, hogy új növényt kell vásárolnunk vagy tavasszal magról ültetnünk újat.

bazsalikom telen 04

A bazsalikom szezonon kívül

Mivel a bazsalikom friss, zamatos íze múlandó, készítsünk tervet a növény szezon utáni megőrzésére. Azaz arra, hogyan toljuk ki időben mindazt, amit az életciklusa csúcspontján lévő friss bazsalikom az utolsó szüretkor nyújtani tud nekünk!

A bazsalikomot frissen szedve a legjobb felhasználni. Igaz, jellegzetes, erős aromáját szárítva is megőrzi. Szárítógépben vagy egyszerűen egy meleg, száraz, jól szellőző helyiségben mintegy egy hét alatt megszáríthatjuk a növény értékét adó leveleket. Miután a fűszernövény megszáradt, szedjük le a leveleket a szárakról és tároljuk azokat egészben vagy apróra morzsolva egy légmentesen záródó tasakban vagy dobozban, hőtől és erős fénytől távol. Ily módon a szárított bazsalikom akár egy évig is nagyszerűen eláll.

bazsalikom telen 03

Még jobb módszer a friss bazsalikomlevelek tárolására és felhasználására a fűszernövény lefagyasztása. A fagyasztás lehetővé teszi, hogy a növény megőrizze ragyogó zöld színét, amellyel olyan pompásan teljessé tehetők, díszíthetők a legkülönbözőbb fogások. Ezzel szemben a szárítás során a fűszernövény kiábrándítóan megbarnul. Fagyasztással a növény íze is jobban fog emlékeztetni a friss bazsalikoméra. Az egész leveleket lefagyaszthatjuk kis adagokban kis méretű műanyag dobozokban, de felaprítva jégkockatartó rekeszeiben is lefagyaszthatjuk egy kevéske vízzel. Az apróra vágott bazsalikomot egy kis olívaolajjal is összekeverhetjük, mielőtt jégkockatartókban lefagyasztanánk.

A megfagyott bazsalikomkockákat fordítsuk ki légmentesen záródó ételtartókba és tegyük vissza a fagyasztóba a későbbi felhasználásig. Különböző pesztókat is elkészíthetünk előre és adagokban lefagyaszthatjuk. A bazsalikom lefagyasztva ugyanaddig eltartható, mint szárítva, azaz körülbelül egy évig.

Ha úgy döntünk tehát, hogy eltesszük a bazsalikomot a téli hónapokra, a fenti eljárások a legcélravezetőbbek. Meglehet, némileg hiányolnunk kell majd a frissen szedett bazsalikomlevelek összehasonlíthatatlanul fenséges illatát és zamatát, de ne csüggedjünk: tavasszal újra eljön a mi időnk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR