4 trükkös tartósítási mód a friss rozmaringhoz

4 trükkös tartósítási mód a friss rozmaringhoz

Bemutatjuk, hogyan őrizhető meg a friss rozmaring üde íze a téli konyhánk számára. Otthoni praktikák következnek.

Azoknak a hobbikertészeknek, akik olyan szerencsések, hogy meleg klímájú vidéken laknak, a rozmaring tartósítása nem okoz gondot. A rozmaring ugyanis a melegebb éghajlatú területeken örökzöld növényként tartható a kertekben. A hűvösebb éghajlaton viszont, ahol számítani lehet rá, hogy nem élné túl a téli fagyokat, meg kell tanulnunk, hogyan tartósítsuk a frissen lemetszett ágakat.

Az intenzív illatú, friss, erőteljes aromájú fűszernövény felhasználásának számtalan módja ismert: fűszerezhetünk vele többek között grillezett zöldségeket, sült bárányt vagy éppen különböző finom koktélokat.

A rozmaring lefagyasztása / mélyhűtése

A rozmaring – köszönhetően jellegzetesen keményebb és húsosabb szárainak és leveleinek – nagyszerűen lefagyasztható. Ez történhet a jégkockatartó olívaolajjal vagy vízzel feltöltött rekeszeiben. Másik megoldásként a rozmaring fagyasztó tasakba töltött leveleiből "fűszerrudat" sodorhatunk, ügyelve arra, hogy az összes felesleges levegőt kiszorítsuk a tasakból, illetve arra, hogy a levelek becsomagolásánál a tasak aljától annak szája felé haladjunk, mikor a rudat sodorjuk.

A rozmaring mélyhűtésének talán legközkedveltebb és legkényelmesebb módja egy extra lépést is igényel, de az eredményt tekintve mindenképpen megéri a plusz fáradságot. A rozmaring lemetszett, leveles ágait fektessük egy tepsibe. Tegyük a tepsit a fagyasztóba néhány órára, amíg az ágacskák teljesen meg nem fagynak. Ezt követően a későbbi felhasználásig fagyasztó tasakokba áttéve folytassuk az ágak mélyhűtését. Ezzel az eljárással elérhetjük, hogy ne egyetlen nagy, alaktalan csomóban fagyjon meg a növény. Szükség szerint egyszerűen lecsíphetünk egy-két ágacskát a különböző köretek, levesek fűszerezésére.

rozmaring tartositasa 02

A rozmaring megszárítása

Ellentétben a vékonyabb, törékenyebb levelű fűszernövényekkel, mint például a petrezselyem vagy a bazsalikom, a rozmaring – természetéből adódóan – szárítva is megtartja az ízét, színét és állagát. Ráadásul a művelet maga is gyerekjáték. A három leginkább elterjedt módszer – a levegőn, a sütőben, illetve a szárító- vagy aszalógépben való szárítás – bármelyikével nagyszerűen elérhetjük a célunkat. A rozmaringágak leöblítése és megszárítása után kössünk belőlük csokrokat és lefelé lógatva hagyjuk a levegőn megszáradni egy jól szellőző helyiségben.

A rozmaringot szép egyenletesen a sütőben is meg tudjuk szárítani. Helyezzük az ágakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és állítsuk be a sütőt a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre. Vannak, akik jobb szeretik ételszárítóban megszárítani a fűszernövényeket. Ez esetben is a legkisebb fokozatot válasszuk. A rozmaring a szárító típusától függően néhány nap alatt teljesen megszárad. A rozmaring húsosabb állaga miatt valamivel több időre lehet szükség, mint egyéb fűszernövények esetén.

rozmaring tartositasa 03

Rozmaringos ecet, olaj készítése

Az ecetbe vagy olívaolajba áztatott rozmaring szintén kiváló ötlet. Gondoljunk csak az ízletes házi fűszerkeverékekre, pácokra és salátaöntetekre, amelyeket a felhasználásukkal gyorsan összedobhatunk.

A rozmaringos gyomorkeserű elkészítéséhez például tegyünk néhány szál rozmaringot egy csésze gabonaszeszbe. Az ízek összhatásának fokozására adhatunk hozzá egy kis (kezeletlen) citrom- vagy grépfrúthéjat. Hagyjuk állni 2-3 hétig, majd szűrjük le. Töltsük üvegekbe, zárjuk le. Cseppentsünk belőle pár cseppet forró teába vagy gin-alapú koktélba.

rozmaring tartositasa 01

Rozmaringos-citromos só készítése

Grillezéskor mindig jól jöhet egy kis rozmaringos-citromos só. Egy csésze durva tengeri sóhoz keverjünk egy jó marék friss rozmaringlevelet, majd adjuk hozzá 1 db (kezeletlen) citrom lereszelt héját. Konyhai robotgép segítségével őröljük finomra. Tároljuk légmentesen záródó dobozban vagy tasakban. Ez az egyszerű recept alkalmazható egyéb hasonló fűszernövények esetén is, mint például a borsikafű, a zsálya vagy a kakukkfű. Pompás az íze grillcsirkén, grillezett zöldségeken, bárányon vagy steak-en.

Ha egy maroknyi rozmaringos-citromos sóhoz adjunk egy kevés olívaolajat vagy édes mandulaolajat, kertészkedés után használatos illatos kéztisztítót kapunk eredményül.

Természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, ki hogyan tartósítja még a rozmaringot. Várjuk a cikk alatt a hozzászólásokat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR