Így tömjük meg a fagyasztót friss fűszernövényekkel!

Így tömjük meg a fagyasztót friss fűszernövényekkel!

A petrezselymet, metélőhagymát, illetve egyéb fűszernövényeket frissen előkészítjük, majd néhány ügyes praktika alkalmazásával lefagyasztjuk. Kíváncsi vagy, hogyan kell?

Sokan vannak, akik a téli hónapokban nem szívesen adnak ki feleslegesen sok pénzt pár szál friss petrezselyemért (vagy éppen snidlingért, korianderért, zsályáért).

petrezselyem

Érdemes ezért minden évben – amikor az idő igazán nyáriasra fordul – megkezdeni a fűszernövények lefagyasztását. Bár ez az eljárás nem helyettesíti maradéktalanul a friss növényt, mégis igen jó és nem mellesleg pénztárcabarát megoldás. Következzen hát, hogyan fogjunk hozzá a fűszernövények lefagyasztásához, hogy télen (de igazából bármikor) élvezhessük az ízüket!

koriander

Többféleképpen is lefagyaszthatjuk a fűszernövényeket:

- püréként (alapként olajat használjunk, amelyet esetenként extra hozzávalókkal is kiegészíthetünk);
- jégkockában (egészben vagy apróra vágva, jégkockatartóba préselve, és épp csak annyi vízzel felöntve, hogy jégkockává tudjon fagyni); vagy
- légmentesen lezárt fagyasztó zacskókba (vagy kis mélyhűtő üvegekbe) téve.

A fűszernövények lefagyasztása natúr vagy ízesített püréként

A módszer előnye, hogy szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Gyakorlatilag bármilyen zöld fűszernövényt egyszerűen pürésíthetünk (a metélőhagymától a petrezselymen át a bazsalikomig, oregánóig, korianderig, rukkoláig, zsályáig, sőt a fokhagyma zöldjéig, mikor melyiknek van éppen a szezonja), olívaolajat használva alapként.

Vannak, akik ennél a lépésnél fokhagymát, diót, illetve reszelt sajtot adnak a püréhez. Mások azonban úgy vélik, hogy a mixtúra a túl sok hozzávaló miatt nem áll el olyan jól. A pürét kockákban fagyasszuk le, dupla fagyasztó zacskóba téve, amelyből az összes levegőt kiszorítottuk.

A fűszernövények lefagyasztása jégkockában

Ez a módszer akkor előnyös, ha az olaj alapként való felhasználása nem jöhet szóba, mint például a citromfű vagy a menta esetében (vagy más olyan zöldfűszer esetén, amelyet olívaolajmentes ételek elkészítéséhez szeretnénk felhasználni). Egyszerűen öblítsük le a fűszernövényt, itassuk le róla a vizet, hogy megszáradjon, majd szedjük le a leveleket a szárakról. Ha szükséges, aprítsuk fel, vagy egyszerűen nyomkodjuk bele jó szorosan a jégkockatartó rekeszeibe, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fagyottan kocka formája legyen. Egy kevés vizet is használhatunk alapként a fűszernövények fagyasztáshoz való előkészítéséhez, ugyanúgy, mint az olaj esetében, hogy elkészítsük a kockákat. Amikor megfagytak, a kockákat fordítsuk ki fagyasztó zacskókba.

Rozmaring, kakukkfű, babérlevél lefagyasztása

Egyes fűszernövényeket a szárukkal együtt a legkönnyebb lefagyasztani. Ezek közé tartozik a rozmaring, a kakukkfű és a babér (már ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van babérfánk).

Egyszerűen vágjuk le az ágakat, fektessük egymás mellé egy sütőlapra, majd tegyük a fagyasztóba. Amikor megfagytak, csomagoljuk az ágakat fajtánként külön-külön zacskókba úgy, hogy a levegőt mindegyikből kipréseljük.

Egy-két hét elteltével rövid időre vegyük ki a zacskókat és kézzel vagy sodrófával távolítsuk el a leveleket az ágakról. Gyorsan csomagoljuk vissza a fagyott leveleket mélyhűtő üvegekbe vagy tasakokba. Vagy egyszerűen szedjünk le annyi levelet az ágakról, amennyire épp szükségünk van, majd a fel nem használt ágakat tegyük vissza a fagyasztó zacskókba.

A fűszernövények lefagyasztása levélrudakként

Aki sok petrezselymet használ, fagyasszon is le belőle jócskán. Készítsünk a zöldjéből tömör, kompakt rudacskákat és tegyük fagyasztó zacskókba légmentesen. A snidling szintén lefagyasztható ezzel a technikával. Amikor szükségünk van rá, csak levágunk néhány "szeletet" a rúdból, a többit pedig visszatesszük a zacskóba, majd a fagyasztóba.

Az apróra vágott snidling kis befőttes üvegekben is lefagyasztható, a száras kapor pedig fagyasztó zacskókba téve.

Mihez használhatjuk fel a fagyasztott fűszernövényeket?

Levesekhez, pörkölthöz, mártáshoz;
A pürékockákból készíthetünk pesztót, illetve köretet;
A pesztót kenhetjük krékerre, kenyérre, illetve felszolgálhatjuk előételként vagy más ételek mellé;
Feldobhatjuk vele a különböző szendvicseket vagy tojásételeket (például az omlettet);
Salátaöntetbe keverhetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR