Hogyan telepíts automata öntözőrendszert a kertbe? (videóval)

Hogyan telepíts automata öntözőrendszert a kertbe? (videóval)

Automata öntözőberendezést telepítettünk, megmutatjuk, hogy mit hogyan csináltunk. Ha kedvet kapsz hozzá, akkor a videó alapján eldöntheted, hogy magad fogsz bele, vagy szakember segítségét kéred.

Őri Balázs, gyakorlott öntöző-telepítő mutatja be egy házikerti öntözőberendezés építését. Az egész öntözőrendszer vízellátását egy ásott kút adja majd. A kert felmérésével és a szórófejek megválasztásával kezdőik a munka. A kert egy részét csepegtető csövek fogják öntözni.

Az öntözőrendszer szereléséhez szükséges építőelemek:

• Szivattyú: Grundfos gyártmányt használunk, amely kifejezetten ásott kutakhoz és ciszternákhoz gyártott típust is kínál. Aktív vízhűtéses a szivattyú, és egy vezérlőegység teszi lehetővé az automata kapcsolását. Állandó nyomást tart a rendszerben, úgyhogy ha bárki kinyit egy kerti csapot vagy egy mágnesszelepet, akkor automatikusan elindul a szivattyú.

• A rendszer lelkét a mágnesszelepek alkotják. Ezeket nevezhetjük elektronikus csapnak is. Úgy működnek, hogy ha egy vezérlőjel érkezik, akkor megnyitják a szelepet és áramolhat rajtuk a víz, míg ha az impulzus megszűnik, mert a vezérlő már nem adja a jelet, akkor elzárják a víz útját.

• Az esőérzékelő is fontos elem, mi egy rádiós verziót választottunk. Az a jelentősége, hogy ha esik az eső, akkor lekapcsolja a vezérlőt, hogy esős időben ne öntözzünk, ne fogyasszunk se vizet, se áramot.

• A vezérlőegység küldi a jeleket a mágnesszelepeknek. Ezt be lehet programozni, nagyon felhasználóbarát és könnyen kezelhető típust választottunk.

• Szórófejekre és a hozzá való fúvókákra is szükség lesz. MP Rotator szelepeket használunk. A fűben csak a fúvókák felső, nagyobb pénzérme méretű felülete látszik majd.

• A rendszer összekötéséhez csövekre van szükség. Kétfélét használunk, a kemény polietilén (KPE) csövet és 3 báros nyomást kibíró 20-as csövet, amelyet LPE-ként (lágy polietilén) lehet vásárolni.

ontozorendszert kertbe 01

Automata öntöző tervezése

Az építés első fontos lépése a csövek számára az árkok kiásása. Ezt követően fektethetjük le a csöveket. Végül a szórófejeket szereljük fel. Ahhoz, hogy az ásást el tudjuk kezdeni, meg kell terveznünk a teljes rendszert. Egy sarokból indulunk el és mérőszalag, zsinegek és tervezőpapírok igénybe vételével.

Az árokásást kétféle módon végezhetjük. Ha már szép a fű, akkor érdemes gyeptéglákat kiemelni az árok kiásása előtt, amelyeket a munka végeztével visszailleszthetünk a helyükre. Így másnapra alig látszik, hogy hol volt árok a kertben.

Ha nem elég dús a gyep, ezért nem érdemes, vagy nem elég kötött a talaj, ezért nem lehet gyeptéglákat vágni, akkor érdemes újból befüvesíteni az árkok felszínét. Mi ezt az utóbbi megoldást választottuk.

A cső fektetésénél nagyon fontos, hogy az adott zóna bekötéséhez szükséges hosszt előre mérőszalaggal mérjük le és csak azt a csőmennyiséget vágjuk le a tekercsből, amennyit épp le szeretnénk fektetni.

Miután levágtuk a kellő csőszakaszt, akkor lefektethetjük úgy, hogy az egyik végét csatlakoztatjuk a már az árokba helyezett idomhoz, vagy csak ráállunk a végére és szépen magunk előtt görgetve ki tudjuk tekerni. Így belesimul az árokba.

Csövek és csepegtető csövek használata

A kertben lévő nagyobb fák és cserjék, illetve az egynyári és virágágyások öntözésére csepegtetőcsöveket használunk. A korszerű csepegtetőcsövek beépítve tartalmazzák a csepegtetőtesteket, amelyek a 30 centiméterenkénti megvastagodásokból látszanak is. Az általunk használt csepegtető cső a bolti adatok szerint óránként és csepegtetőtestenként 2 liter vizet fog csepegtetve kiadni magából.

A csepegtetőcsövet a talajfelszínre kell fektetni és egy tüskével méterenként rögzíteni, hogy oldalra el ne mozduljon a cső.

A szórófejek bekötésére általában lágyfalú polietilén csöveket vagy speciális fejbekötő csöveket használnak. Most mi egy lágyfalú csövet használunk és egy egyszerű tokos idommal szereljük. Először felhúzzuk a szorítógyűrűt a csőre, a csövet koppanásig ráhúzzuk kézzel az idomra, majd a szorítógyűrűt rátekerjük.

A kút előkészítése az öntözőhöz

Mi eleve eldöntöttük, hogy nem vezetékes vizet, hanem a korábban már meglévő ásott kút vizét fogjuk használni az öntözésre. Ehhez mindenek előtt meg kell tudnunk, hogy milyen mélyen van a víz szintje és milyen mélyen van a kút alja.

A méréshez egy egyszerű eszközt készítünk. Egy nehéz tárgyat, pl. fém szerszámot kötünk egy hosszú zsineg végére. Amikor leengedjük a kútba és elérjük a víz felszínét, akkor megjelöljük a zsineget. Ha nem látnánk bele a kútba, akkor ezt a pontot a zsineg „megkönnyüléséről" érezhetjük. A második jelzést akkor helyezzük el a zsinegen, amikor a kút alján felkoppan a nehéz tárgyunk. Ezt követően felhúzzuk a zsineget, kifektetjük a kertben és lemérjük az első jelig tartó (víz szintje) és a két jel közötti (vízmélység) távolságot.

A szivattyút nem rakhatjuk teljesen a kút aljába, mert különben felszívná az iszapot, inkább 60-80 cm-rel magasabban tartsuk. A kútgépészeti munkákat a szivattyú leeresztésével kezdjük. Mi egy búvárszivattyút használunk. Ezt követően az öntözőrendszert nyomás alá helyezhetjük. Mi beépítettünk egy elzáró főcsapot és egy kompresszor-csatlakozást is. Utóbbi jól jön majd akkor, ha telente vízteleníteni szeretnénk a rendszert.

Egyel feljebb helyezkedik el az öntözőrendszer szűrője, amely megvédi a nyomáskapcsolót (press controll, áramlásszabályozó) és az összes többi alkatrészt is a szennyeződésektől.

A szivattyú automata működéséről az áramlásszabályozó gondoskodik. Ha ez a berendezés bármikor nyomáscsökkenést érzékel a rendszerben (például valaki kinyit egy csapot vagy elindul egy kör), akkor elindítja a szivattyút. Felszereltünk egy nyomásmérő órát is, amelynek mindössze az lesz a funkciója, hogy meggyőződhetünk az aktuális üzemi nyomásról. Ha ez alacsony érték, akkor következtethetünk arra, hogy a szűrőt ki kell tisztítanunk.

Az öntözőfejek és fúvókák beállítása

Ha meggyőződtünk arról, hogy az öntözőberendezés teljesen működőképes, akkor betemethetjük a csöveknek kiásott árkokat. Ilyenkor már minden öntözőfejnek a megfelelő helyen kell lennie. A fúvókák még nincsenek a helyükön, helyettük a szórófejek tetején még a gyári kupakjuk védi a rendszert attól, hogy a földmunkák során szennyeződés kerüljön a rendszerbe.

A homokot úgy tudjuk kimosni a rendszerből, hogy a szórófejekben eredetileg lévő öblítőkupakokat bent hagyva 20-30 másodpercig bekapcsoljuk a zónákat és hagyjuk, hogy a víz kimossa a homokot. Ha kitisztult a zóna, hozhatjuk a fúvókákat.

ontozorendszert kertbe 02

Az öblítőkupaknak van egy fogantyúja, s ennél fogva egy ujjunkkal kiemelhető a szórófej. Kiemelt állapotban kicsavarjuk belőle az öblítőkupakot, amelyre később már nem lesz szükségünk. A fúvókát pedig a szűrős részével lefelé becsavarjuk a menetbe. Rögtön az öntözési szöget is be tudjuk állítani. Az MP Rotator fúvókáknál például egy fehér csík jelöli a fúvóka fején a fix oldalát. Ha a fúvóka mögött állunk, akkor ennek a fix oldalnak mindig balra kell esnie. Ha nem oda esik, akkor a kihúzott szórófejet marokra fogva el kell forgatnunk úgy, hogy az öntözési szög bal oldali része felé mutasson a fehér csík. Forgatás közben a szórófej racsnis hangot ad.

Ha a bal oldal beállításával megvagyunk, akkor a jobb oldali rész következik. Ezt csak nyomás alatt tudjuk beállítani, a fúvóka felső, szögállító gyűrűjének elforgatásával.

Esőérzékelő beállítása és szerepe

Az esőérzékelők beállításához 2 dolog szükséges. Általában a típusokon van egy kalibrált fedőlap, amellyel 3-25 mm között tudjuk szabályozni az érzékelt csapadék mennyiségét. A mi klímánkon javasolható a középre állítás, pl. 13 mm-hez. A másik szabályozó azt határozza meg, hogy az esőérzékelő milyen gyorsan száradjon ki. Ha kinyitjuk a szellőzőjét, akkor gyorsabban szárad, ha bezárjuk, akkor pedig lassabban. Minél lassabban szárad, annál tovább hátráltatja majd az öntözést az eső után.

Az automata öntöző programozása

Amikor elkészültünk az öntözőrendszerrel, akkor bemutatjuk az eredményt mindazoknak, akik használni fogják, elmagyarázva a szabályozás és kapcsolgatás célszerű módját. Az automatát is beprogramoztuk, mégpedig az öntöző indulási idejének (startidő) és az öntözési idő hosszának megadásával. Ez utóbbi értékeket természetesen zónánként kell (és érdemes) megadni. Azt is megadhatjuk, hogy milyen napokon öntözzön a rendszer.

A szelepdobozokat a gyepben ásott árkokba süllyesztettük, ezek tartalmazzák a mágnesszelepeket. A fedelük zöld, beleolvad a környezetbe. Itt lehetne később szervizezni, ha szükség lenne rá.

Automata öntöző használata

Az öntözőrendszer kényelmi szolgáltatása a földbe süllyesztett kerti csap is. Csak felemeljük a fedelét és bármit csatlakoztathatunk rá. Ha kinyitjuk a csapot, akkor a nyomáscsökkenést érzékeli a szivattyú és automatikusan elindul.

Az utolsó lépés a betemetett árkok talajának fűmaggal való felülvetése. Mivel most már működik az öntöző, egy hónap elteltével ugyan olyan sűrű és zöld lesz a gyep, mint amilyet egy automatán öntözött kertben csak el tudunk képzelni.

ontozorendszert kertbe 03Az öntözőrendszer elkészült, azonban a kertünkben csak elvétve látunk néhány kiritkult fűcsomót?

Az EUROGREEN-Tiszafa Kft. elkötelezett és hozzáértő gyeptégla termesztő és beszállító a profi kertépítők, valamint a lelkes kertrajongók számára.
Azonnali eredmény eléréséhez telepítsünk erős gyökérzetű, kiváló fajtaösszetételű, gyommentes gyepszőnyeget, mellyel rekordidő alatt lehet minőségi zöldfelületet létrehozni.

Ha egy költséghatékonyabb alternatívát választanánk? Az EUROGREEN kínálatában megtalálhatóak a füvesítéshez szükséges fűmagok, műtrágyák, eszközök.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR