Automata öntözőrendszer tavaszi és őszi karbantartása

Automata öntözőrendszer tavaszi és őszi karbantartása

Néhány percben összefoglaljuk a kerti automata öntözőrendszerek karbantartási tudnivalóit. A legfontosabb, hogy minden évben szánjunk néhány percet az ellenőrzésre.

Ha a kertben automata öntözőrendszer működik, és minden rendben van vele, akkor csak a téli víztelenítés és a tavaszi újraindítás alkalmával kell hozzányúlnunk. Ilyenkor érdemes a karbantartási munkálatokat is elvégezni.

HA KINT RAGAD EGY SZÓRÓFEJ

Az öntözőrendszerben szinte mindig vannak szórófejek. A fúvókacső a nyomás hatására kiemelkedik a talajból és egy rugó húzza vissza. Egész évben jár föl-le. Nagyon homokos talajú kertekben előfordulhat, hogy a szórófej megakad és kint marad. Ilyen esetben a legjobb megoldás a szilikon spray: kihúzott állásban körbefújjuk a fúvókacsövet és egy kicsit megmozgatjuk. Biztos, hogy sokkal lazábban jár majd ezután és nem marad egy darabig (talán soha többet) kint. Nézd meg a videón a mesterfogásokat!

HA BENŐTTE A BOKOR A SZÓRÓFEJET

Gyakran előfordul, hogy a kertben új cserjéket ültetünk, és a már meglévő szórófejeket arrébb kell helyeznünk. Az sem ritka, hogy az öntöző telepítésekor még a bokrok és más növények is fiatalok, kis méretűek, és az évek alatt megnőnek, ránőnek a szórófejre. Öntözéskor aztán nem működik megfelelően a szórás, a növények akadályozzák a vízsugarakat. Megoldás: ki kell hozni a szórófejet a cserjék alól, előrébb kell telepíteni, hogy teljesen a cserjesáv előtt legyen és öntözhesse a cserje előtti gyepet (mint ahogy eredetileg terveztük).

A meglévő fejbekötő csövet meg kell toldanunk. Először ássuk ki, és a meglévő cső helyére toldjunk be egy kicsit hosszabb darabot. A videón megtekinthetők a művelet egyes lépései, az ásástól a szórófejek visszatemetéséig.

Vizes, nagyon vizes

ŐSSZEL TÉLIESÍTÜNK

Az öntözőrendszerek csővezetékét általában 25-30 cm mélyen vezetjük. Ez jóval a fagyhatár felett van, ezért a kerti automata öntöző berendezéseket minden évben téliesíteni kell. Ennek két módját mutatjuk be.

Az egyik fagymentesítési módszer az automata ürítőszelepes téliesítés. Ebben az esetben az öntözőrendszer minden egyes zónájának meg kell keresnünk a legalsó pontját és oda egy automata ürítőszelepet kell szerelnünk. Ennek az egyik nagy hátránya, hogy minden egyes öntözés után elengedi a vizet a teljes rendszerből, ezért jóval több vizet használunk öntözésre, mint szükséges lenne. A másik hátránya, hogy a rotoros szórófejek minden egyes beindításkor szárazon indulnak. Csak egy pár másodpercig történik ez meg, de ez akár néhány száz indítás után már megbosszulhatja magát. Az ürítőszelepes téliesítés nagy előnye viszont az, hogy nem áll benne a víz, ezért külön nem kell törődnünk vele a fagyok megérkeztekor.

Az öntözőrendszerek téliesítésének másik módja a kompresszoros víztelenítés. Ehhez egy kompresszora lesz szükség, amelyet rácsatlakoztatunk az általában előre kiépített kompresszor-csatlakozásra. A kompresszor által termelt levegő kitolja maga előtt a vizet a teljes csőrendszerből, ezért néhány perc alatt teljesen száraz rendszert kapunk. Nézd meg a videón, hogyan működik a kompresszor.

Most már tényleg vizes

TAVASSZAL ÚJRA BEKAPCSOLUNK

Április, május táján érdemes visszakapcsolnunk az öntözőrendszert. Ebben az időszakban nincs sok teendőnk: ha szivattyús a rendszer, akkor a szivattyút kell újra beüzemelnünk, ha pedig vezetékes vízről üzemel, akkor a főcsapját kell visszanyitnunk. Ilyenkor érdemes átnézni a teljes öntözőrendszert, végigmenni a zónákon, megnézni az összes szórófejet (szemrevételezéssel). Pár perc alatt megállapíthatjuk, hogy minden szórófej működik-e, megfelelő szögben öntözi-e a területét. Ha minden működik, akkor csak örülhetünk, ha pedig valamilyen rendellenességet találunk, akkor végezzük el a beállításokat. De ez már egy másik történet.

Az öntözőrendszerek téliesítését és tavaszi újraindítási munkálatait bármely öntözőrendszerek építésére szakosodott kertész vagy kertépítő vállalkozás szívesen vállalja, el tudja végezni. Mi köszönjük Őri Balázsnak, hogy megmutatta nekünk a legfontosabb tudnivalókat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR