Hogyan öntözzük a magaságyat?

Hogyan öntözzük a magaságyat?

Legfontosabb a megfelelő talajtakarás és az ügyes, megfontolt öntözés. Bemutatjuk a lehetőségeket és felhívjuk a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra a modern és környezetbarát automata öntözéssel kapcsolatban.

Milyen legyen a takarás?

Ha csupán az első, alacsonyabb növésű növényeket kívánjuk fokozottabb védelemben részesíteni, akkor takarásra lyuggatott polietilén fóliát vagy műanyag fátylat (Agro-fátylat) használhatunk. Ezeket a magaságy fölé terítjük, és a szélüket rögzítjük, hogy a szél ne fújja le őket. A legcélszerűbb, ha léckeretre feszítjük a fóliát, mert így a növények kezelésekor a takarót könnyen le tudjuk emelni a magaságyról. Szükség esetén a takaróanyagot rajzszöggel is rögzíthetjük a keret széléhez.

Költségesebb, de célravezetőbb eljárás az, ha a magaságy fölé fólia alagutat készítünk. Ehhez stabil vagy mozgatható vázszerkezetre van szükség, amelyet - a fóliás termelésnél jól ismert - műanyag csövekből vagy rozsdamentes acélhuzalból alakíthatunk ki. Erre a vázszerkezetre feszítjük a 0,1 mm vastagságú fóliát.

A takarás
- megvédi a növényeket a tavaszi fagyoktól, a széltől és a jégveréstől,
- csökkenti a talaj kiszáradását,
- meggyorsítja a növények fejlődését,
- mérsékli a kártevők és betegségek elterjedését.

Magaságy

A takart magaságyat természetesen állandóan figyelemmel kell kísérni. Erős napsütés, meleg idő esetén gondoskodni kell az ágy szellőztetéséről. Minthogy a takart növények sokkal érzékenyebbek a szabadban levőknél, este, a levegő lehűlésekor a szellőztetést meg kell szüntetni.

Milyen öntözési módot válasszunk?

A magaságy talaja - főleg szeles vidéken - igen könnyen kiszárad, ezért rendszeres vízutánpótlásra, öntözésre van szükség. A vizet kannából, öntözőcsővel juttathatjuk ki.

Öntözés

Ha a magaságyat csak a hétvégeken tudjuk gondozni, akkor nagyon célszerű automata csöpögtető vagy permetező rendszerű öntözőberendezést üzemeltetni.

A csöpögtető öntözés előnye, hogy nagyon víztakarékos, és a víz közvetlenül a növények tövéhez, vagyis oda kerül, ahol hasznosul is. A szórófejek valamivel több vizet fogyasztanak, de a légteret is párásítják. Ma már kaphatók olyan programozható vezérlőberendezések, amelyekkel pontosan be lehet állítani, hogy az öntözőfejek milyen időközökben és mennyi vizet adagoljanak ki a gondozó távollétében.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR