Hogyan öntözzünk víztakarékosan?

Hogyan öntözzünk víztakarékosan?

Öt kertészeti-mezőgazdasági iskolába látogattunk el, hogy megtudjuk: hogyan kell víztakarékosan öntözni és hogyan tanulhatják meg mindezt a jövő kertészkedői. A hobbikert.hu videója.

Bartha János Kertészeti Szakközépiskola, Szentes

Az iskola tangazdaságában jártunk, ahol a diákok a gyakorlatban is megismerkedhetnek a zöldségtermesztéssel. A gazdaságban fúrt kútból nyerik a vizet, csak azzal öntöznek. A vezetékes vizet csak három éve vezették be. A terület gyümölcsösének külön kútja van, amelynek a vízét egy mesterséges tóba szivattyúzzák, amelyből később öntöznek. Az üvegházakban a legkorszerűbb csepegtető öntözést alkalmazzák.

A városi iskolaépület tetejéről hamarosan gyűjteni fogják az esővizet, amelyet helyben hasznosítanak majd öntözésre. A diákok mindezt megtekinthetik, megismerhetik. A víztakarékosságnak csak a gazdaságosság szabhat határokat: ha egy módszer alkalmazása nem gazdálkodható ki, akkor hiába takarékos, nem vethető be.

Szentes

Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Lengyel

A Lengyeli Kastélyban működő iskola rendkívül takaros gazdasággal rendelkezik, amelyben a legtöbb tanuló munkát is kap. A tangazdaságnak nemcsak korszerű módszereket kell alkalmaznia és ezeket be kell mutatnia a diákoknak, hanem fent is kell tartania önmagát, eredményesen kell gazdálkodnia. Ha veszteséget termelne, eltartani az iskola nem tudná.

Az gazdaságnak két vízforrása van. Az egyik egy ásott kút, amelyből szivattyúval emelik a vizet egy helyi hidrofórba, amelyből aztán a gravitáció táplálódik bele a vízvezeték-rendszerbe. A vezetékek a föld alatt futnak. Az üvegáz és a termőföldek is innen kapják a vizet.
A másik vízforrás egy apró természetes tó a gazdaság területén, amelyet három forrás táplál. Két forrás a föld alatt, egy pedig felette folyik össze egy mélyedésben. Ez teszi lehetővé, hogy nyáron se fogyjon el a víz.

Az esővízgyűjtés jó lenne, de még nincs lehetőség a megvalósítására. Pedig az üvegházak teteje adja megát.

Lengyel

Csapó Dániel Középiskola, Szekszárd

Az állattartó telepeknek hatalmas a vízigénye, ezért nagyon fontos lenne mindenhol megfogni egy kis vizet, ahol lehetséges – tudtuk meg az iskolától néhány méterre kezdődő tangazdaságról. A legfontosabb itt mégsem az új vízforrások nyerése, hanem a víz újrahasznosítása lenne. Sajnos ez olyan nagy beruházásokat igényel, melyek csak lassan, egy-egy pályázat alkalmával valósulhatnak meg.

A legegyszerűbb, „ősi" módszer, azaz a csatornák alá helyezett nagy edényekben történő vízfogás természetesen működik, hiszen ehhez csak egy kis figyelemre van szükség, különönsebb pénzeszközre nem. Az iskola tervezi, hogy komolyabb, rendszeresített formában gyűjtse az esővizet, egy betonból készült tartály vagy medence építésével, és keresik a lehetőséget a finanszírozásra.

Az állattartó telepen az állatok itatása, lemosása nagyon sok vizet igényel. A kertészetben természetesen rendszeres az öntözés, van is egy fúrt kút, és ez a legnagyobb szárazságok idejétől eltekintve elegendőnek is bizonyul.

Szekszárd

Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola, Mátrafüred

A Mátrában sok a természetes vízforrás, azonban az iskolát teljes mértékben vezetékes vízzel látják el. A közeli üdülőfalu jóvoltából is kiváló a vízellátás. Az esővíz gyűjtésére megvannak a lehetőségek és a modern iskolaépület tetejének jó részén ez meg is valósul. A tanulók megismerhetik enne a rendszernek a működését.

Mátrafüred

Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Villány

Az iskola tangazdaságának és kollégiumának a vízellátása is modern, takarékos megoldású. A kollégium épületét nemrég újították fel, és a lapos tetően összegyűlő víz újonnan épült ciszternákba kerül. Hasonló módon a növényházakról lefolyó esővizet is így gyűjtik. Amikor a földalatti tartályok kiürülnek, akkor lép működésbe a fúrt kútba engedett szivattyú. A tangazdaság területén több ciszterna is létesült, egymással összeköttetésben, így komoly a tárolókapacitásuk. Szükség is van a sok vízre, mert a fóliaházakban csepegtető berendezés juttatja a vizet (és tápoldatot) a dús növényzetre. A tangazdaság hatalmas mennyiséget termel virágból és zöldségből is, amelyet a helyi piacon, boltokban, vendéglátó helyeken is értékesítenek.

Villány

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR