Szupertakarékos öntözés a kertben

Szupertakarékos öntözés a kertben

Összegyűjtöttünk 5 fontos tudnivalót, amelyek ismerői sok vizet fognak megtakarítani a nyári öntözéskor. Utánajártunk annak is, mikor kell egyáltalán öntözni.

5 szabály, amellyel vizet takaríthatunk meg a kertben

1. Esti szürkületben vagy kora reggel öntözzünk, mert ilyenkor párolog el feleslegesen a legkevesebb víz.

2. Ritkábban és nagyobb vízmennyiséggel öntözzünk, hogy a víz ne csak a felszínt nedvesítse, hanem a gyökerekhez is eljusson.

3. Ha öntözés után a talaj felszíne megszikkadt, akkor érdemes sekélyen megkapálni. A porhanyós talajfelszín kevésbé párologtatja a vizet.

4. Az ágyások talaját takarjuk le fűkaszálékkal, kéregtörmelékkel vagy akár műanyag fóliával. Ez mérsékli a nedvesség elpárolgását, és a gyomosodást is csökkenti.

5. Ha kannával vagy tömlővel öntözünk, akkor juttassuk a vizet közvetlenül a növények tövéhez. Ez a legtakarékosabb öntözés, a legkevesebb víz párolog el és legkevésbé kedvez a gombás betegségek terjedésének.

Locsolókannával közelről

Miért kell extra esővíz a kertben?

Magyarországon az átlagos éves csapadékmennyiség 550 liter négyzetméterenként. Ez fedezi is a természetben élő növények vízszükségletét. Azonban a növények áprilistól októberig igénylik leginkább a vizet, akkor pedig átlagosan csak kb. 300 mm csapadék hullik. Ráadásul a kerti növényeink sokkal vízigényesebbek, mint a természetes növényzet. A kert vízhiányát nagyszerűen pótolhatjuk a beépített területre folyó esővíz felfogásával, hiszen pl. a városi kertek átlagosan 30%-a fedett vagy kövezett.

Esővízgyűjtő

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőre hulló csapadék elvezetése a megfelelő nagyságú tartályokba. Az így nyerhető vízmennyiség kiszámításához vegyük figyelembe, hogy 30 m2 tetőfelületről körülbelül 1 m3 víz gyűjthető össze havonta.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR