A palántázástól egészen a szüretig megmutatunk mindent, ami a tojásgyümölcs, másnéven padlizsán hobbikerti termesztéséhez szükséges.
A paprika és a paradicsom rokonaként a padlizsán a meleg időjárást kedvelő növény. Gazdag élelmi rostokban, káliumban, továbbá kiváló B1- és B6-vitaminforrás. Erős antioxidánsként is számon tartják. Mindemellett az sem elhanyagolható tényező, hogy igen ízletes. Ha tudjuk tehát biztosítani a fejlődő padlizsánnak a bőséges napfényt és a hosszú vegetációs időszakot, gazdag termés lesz a jutalmunk érte.
A padlizsán termesztése – Hogyan kezdjünk bele?
Mivel a padlizsánnak a megfelelő fejlődéshez melegre van szüksége, a legjobb, ha a magjait benn, a lakásban vetjük el, majd a palántákat kiültetjük a szabadba, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 15 °C-ot, és a fagyveszély is elmúlt (ez május 15-e után van!). A hobbikertészek választhatnak: vásárolhatnak előnevelt palántát, de magról is nevelhetnek padlizsánt. A magról való nevelés egyik előnye, hogy szélesebb a választék a különböző fajtákat képviselő vetőmagokból.
A padlizsán kiültetése és gondozása
A palántákat a kiültetésük előtt eddzük meg. Úgy szoktathatjuk a fiatal növényeket a kinti körülményekhez, hogy naponta pár órára kihelyezzük azokat egy árnyékos helyre, majd minden nap fokozatosan növeljük a szabadban töltött idő hosszát. Hogy a palánták védve legyenek a váratlanul érkező hidegebb légáramlatoktól, befedhetjük azokat levágott aljú mosószeres vagy ásványvizes flakonokkal.
A padlizsán igényli a napos fekvést és a szerves tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt. A növények kiültetésekor mindegyik ültetőgödörbe szórjunk komposztot vagy érett trágyát. A padlizsánok között minden irányban hagyjunk 60-60 cm ültetőtávolságot, kivéve az alacsonyabb növésű fajták esetén.
Miután a növények jól meggyökeresedtek, szórjunk talajtakaró mulcsot köréjük. Ez segít a talajt nyirkosan és melegen tartani, továbbá meggátolja a gyomok elszaporodását is.
A padlizsán kártevői és betegségei
A finom töltött padlizsánnal kapcsolatban dédelgetett álmaink egy szempillantás alatt szertefoszlanak, ha a bagolylepke hernyói kárt tesznek a fiatal növények szárában. Éppen ezért a kiültetés előtt néhány héttel az ágyást alaposan tisztítsuk meg a gyomoktól. A kiültetett növények köré pedig helyezzünk a hernyók ellen egy-egy gallért, amely készülhet használt papír vagy műanyag poharakból, konzervdobozokból vagy éppen műanyag dobozokból. A sorokat védő fóliatakaró pedig távol tartja a növényektől például a földibolhákat. A rovarölő szappannal való permetezéssel általában megszabadulhatunk a levéltetvektől és sikeresen távol tarthatjuk azokat. Ha hernyókat fedezünk fel a növényen, egyenként szedegessük le.
Ültessünk ellenálló, rezisztens fajtákat a levélfoltosság és gyümölcsrothadás sakkban tartására. Kerüljük a túlöntözést; az ideális ültetőtávolság betartása pedig segít megakadályozni a gombás betegségek kialakulását.
Javasolt szerek a padlizsán növényvédelméhez >>
A padlizsán betakarítása
Amikor a padlizsán héja csillogóvá, fényessé válik, ez annak a jele, hogy megérett, ehetővé vált. Akkor kezdjük meg a szüretet, amikor a termés mérete eléri a növény teljes magasságának kb. egyharmadát, és addig folytathatjuk, amíg a termés héja mattá, fakóvá és ráncossá nem kezd válni.
Padlizsántatár Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
A felhasználáshoz pedig adunk további receptötletet: