Ez a tojás bizony tyúk nélkül terem

Ez a tojás bizony tyúk nélkül terem

Tojásgyümölcsből, vagyis padlizsánból az elterjedtebb sötét lilás színűn kívül fehér, egészen tojásra emlékeztető változat is létezik.

A Kertészkedők Klubja nevű facebook csoportban Molnár Hajnalka mutatta be magról nevelt és szép termést hozó növényeit. Első ránézésre többen kételkedtek is a termések valódiságában.

A következőkben Hajnalka mesél a növényekről.

"A fehér padlizsán magot egy ismerősömtől kaptam, igazából ez csak dísznövény, a látvány miatt. Ezzel a fajta padlizsán most van nekem először, a lilát már évek óta termesztjük saját részre, mivel nagyon szeretjük.
A fehérből kettő tő van, a lilából több tő. A kertünk kissé agyagos, én Somogy megye déli részén lakom, Barcstól 15 km-re egy kis faluban. A fehéret nem esszük meg, mert nem jó ízű. Amikor megérik, kissé sárga lesz.

feher padlizsan 02

A paprikához hasonlóan termesztjük, februárban vetjük el. Amikor 5-6 cm-es pikírozzuk, majd palántázzuk, és a tavaszi fagyok után ültetjük ki szabadföldbe.
Eléggé vízigényes, öntözni kell. Igazából tápoldatot nem használunk, tyúktrágyát szórunk a földre késő ősszel.

Növényvédelmi szempontból a krumplibogarak előszeretettel támadják meg, ellenük biomódszerrel védekezünk: összeszedjük őket. De az utóbbi 1-2 évben a zöld poloskák is eléggé elszaporodtak felénk. Ezek ellen is összeszedéssel védekezünk, több-kevesebb sikerrel.

Mint említettem ezt a fajta fehér padlizsánt nem esszük meg, sokkal keserűbb az íze, mint a liláénak, a lilát nagyon szeretjük, többféle recept alapján használjuk fel, télire is teszünk el, megsütve, olajban."

Ha kipróbálnád a termesztését, ezt a vetőmagod keresd a boltokban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR