Mit tegyünk, ha a padlizsán virága elszárad és lehull?

Mit tegyünk, ha a padlizsán virága elszárad és lehull?

Hogy ne hiúsuljon meg a várva várt padlizsánszüret.

A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kiskertekben. Előfordul azonban, hogy csalódás ér bennünket, amikor a termesztésével próbálkozunk. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a bár a növény hozott virágot, terméskötődésre nem került sor, mert a virágok már ezt megelőzően mind lepotyogtak. Vajon mi lehet ennek az oka?

Ez a meglehetősen érdekes formájú, de vitathatatlanul ízletes termésű növény a burgonyafélék családjába tartozik, a paradicsom egyik rokona. Nem csoda ezért, hogy a paradicsomra veszélyes betegségek, illetve kártevők a padlizsánnál is okozhatnak gondokat. Ezen gyakori gondok egyike az a jelenség, amikor a padlizsánvirágok anélkül hullnak le a növényről, hogy azt termés kifejlődése követné.

Amikor a padlizsán virágzik ugyan, de termést már nem hoz, ez rendszerint két különböző okra vezethető vissza. Ez egyik ok, amely a virágok elszáradását okozhatja, a vízhiány, a másik az elmaradt beporzás.

padlizsan viraga elszarad 02

A padlizsánvirágok vízhiány miatti elszáradása

Stressz hatására a padlizsán virágai elszáradhatnak és terméskezdemény kialakulása nélkül lehullhatnak. A stresszhatás leggyakoribb oka a vízhiány. Ne feledjük, hogy a padlizsánnak az aktív vegetációs időszak alatt hetente legalább 50 mm vízre van szüksége, nagy melegben még ennél is többre.

A szükséges víz nagy részét egy-egy kiadós öntözéssel biztosítsuk a növény számára. Így a víz mélyebben fel tud szívódni a talajba és kevesebb fog belőle rövid idő alatt elpárologni. Az alapos öntözés elősegíti továbbá, hogy a padlizsán a talajba mélyen behatoló gyökérzetet fejlesszen, ami lehetővé teszi, hogy a mélyebb rétegekből egyenletesen tudja fedezni a mindenkori vízigényét. A helyes öntözés nagyban hozzájárulhat tehát ahhoz, hogy a növény akár minden egyes virágát meg tudja tartani.

padlizsan viraga elszarad 03

A padlizsánvirágok elszáradása a beporzás elmaradása miatt

A padlizsánvirágokat általában a szél porozza be, azaz a növény valójában nem függ e tekintetben a méhektől és egyéb beporzó rovaroktól. A beporzással akkor adódhatnak problémák, ha az időjárás túlságosan esős, szokatlanul nyirkos vagy szélsőségesen meleg.

Amikor a környezet nagyon nyirkos, a nedvesség hatására a porzók túl ragadóssá válnak és a pollenek nem tudnak eljutni a bibéhez, hogy megtörténjen a virág eredményes beporzása. Ha túl nagy a forróság, a pollenek inaktívvá válnak, mivel a növény úgy véli, hogy a kánikulai meleg miatt nem engedheti meg magának a stresszhatást, amelyet egy újabb virág megtermékenyülése jelentene. Bizonyos értelemben tehát ez esetben maga a növény hiúsítja meg a beporzást, hogy ne érje további felesleges stresszhatás.

A padlizsánvirágok kézi beporzása

Ha fennáll a gyanú, hogy a padlizsánvirágok az elégtelen beporzás miatt kezdtek el lepotyogni, alkalmazzunk kézi beporzást. Szerencsére a padlizsánvirágok kézi beporzása nem túl bonyolult művelet. Mindössze annyit kell tennünk, hogy fogunk egy kis méretű, tiszta ecsetet, és óvatosan körkörös, ecsetelő mozdulatokat végzünk vele sorban minden egyes virág belsejében.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?