Hogyan termesszünk mentát otthon?

Hogyan termesszünk mentát otthon?

A menta otthoni termesztése és tartása senkinek nem okozhat különösebb gondot, mondhatni gyerekjáték.

Amiről nem árt tudnunk, hogy a menta a föld alatt sekélyen futó erős gyökérzetének köszönhetően gyorsan terjed. Éppen ezért általában nem a szaporítása okoz gondot, hanem ellenkezőleg: túlzott elszaporodásának a megállítása. Ha nem szeretnénk tehát, hogy az egész kertet ellepje, cserepekbe vagy virágládákba ültessük.

A mentát egy anyanövényről leválasztott gyökeres szárdugványról vagy magról is szaporíthatjuk. Mindkettő működik a gyakorlatban, de az első kétségtelenül egyszerűbb eljárás. A menta termesztéséhez szükségünk lesz egy 30-40 cm hosszú, alul vízelvezető nyílásokkal rendelkező balkonládára, ületetőkeverékre és egy egészséges tő mentára.

menta termesztese otthon 03

A ládát olyan helyre állítsuk, ahol elegendő napfény éri. Ha a lakásban szeretnénk nevelni, elhelyezhetjük az ablak közelében vagy a konyha egy világos szegletében, ahol főzés közben mindig kéznél van. A növényt öntözzük rendszeresen, és tartsuk távol a fűtőtesttől, illetve egyéb, szárító hatású készülékektől.

Ha a növény eléri a 15 cm-es magasságot, mindig vágjuk vissza. Így elérhetjük, hogy hosszú ideig dús, bokros legyen, ne pedig elterülően túlnőtt. A visszavágással egyúttal friss levelekhez is jutunk a növényről. Ügyeljünk arra, hogy a bimbós hajtásvégeket is vágjuk le, így vissza tudjuk szorítani a növény túlzott növekedését.

Soha ne vágjunk le a növényről egyszerre többet, mint a levelek egyharmadát. Ha szeretnénk belőle későbbre bespájzolni, a szárral együtt levágott leveleket meg is száríthatjuk. Kössük csokorba és akasszuk fel fejjel lefelé vagy fektessük egy tálcára. A megszáradt mentalevelek törékennyé válnak. Ekkor tegyük légmentesen záródó tasakba vagy üvegbe, amelyben hosszabb ideig eltartható.

menta termesztese otthon 01

Mire használhatjuk a mentát a konyhában?

A menta rendkívül sokoldalú fűszernövény, amelyet ízlésünknek megfelelően egy sor étel elkészítéséhez felhasználhatunk. Ízesíthetünk vele halat, bárányt, csirkét, salátákat, főtt zöldségeket, burgonyát, gyümölcslevest, desszerteket. Feldobhatjuk vele a különböző alkoholos és alkoholmentes koktélokat, teákat, és persze a jéghideg, frissítő limonádéba is szórhatunk pár aromás mentalevelet.

menta termesztese otthon 04

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR