Pitypang a kertben: jó és rossz egyszerre

Pitypang a kertben: jó és rossz egyszerre

A gyepben elszaporodó gyermekláncfű elleni védekezést mutatom be, de szólok arról is, hogy milyen hasznos tud lenni ez a sárga virág.

A gyermekláncfű (pongyola pitypang, férfihűség, asszonyhűség, kákics, kutyatej, pimpó, sárvirág, békasaláta stb.) névre hallgató növénnyel úton-útfélen, akarva, akaratlanul találkozunk. Gyakori gyomnövény, de szép is, hiszen oldja a zöld pázsit egyhangúságát, továbbá salátának való és gyógynövényként is nagyon hasznos. A kertészkedő ember számára az irtása okoz gondot, mert nagyon szapora növény, egyetlen tő akár 3000 csíraképes magot is érlel.

Fújom-fújom...

A gyepben azért nagyon kellemetlen, mert a levelei tőrózsát képeznek és ez alatt a fűcsomók kipusztulnak! Ezért a legsikeresebben úgy lehet a vastag, húsos karógyökerű növények ellen küzdeni, hogy keskeny pengéjű gyomláló ásóval az egész növényt kiemeljük a földből.

De ennek a növénynek a zsenge leveleiből kellemesen kesernyés tavaszi saláta készíthető, a vastag gyöktörzse pedig vizelethajtó, vértisztító, epeműködést szabályozó vegyületeket is tartalmaz. Hasznos vagy haszontalan voltát tehát csak egy tényező dönti el: a termőhelye. A gyep között kellemetlen gyom, a réten és legelőn pedig gyűjtésre érdemes haszon- és gyógynövény.

Finom?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR