Fodormentateával a felborult hormonháztartás ellen

Fodormentateával a felborult hormonháztartás ellen

A többi mentafajtához hasonlóan a fodormenta is egykettőre elszaporodhat a kertben. De nézzük el ezt neki, a leveleiben található hatóanyagok ugyanis jótékony hatással vannak az egészségünkre. Jól tesszük, ha ezt egész évben ki is használjuk.

Fodormenta

A kellemes, enyhén mentolos ízű fodormenta vagy zöldmenta (köményes menta vagy kerti menta néven is ismert) évszázadok óta közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Már az első századból fennmaradt gyógyászati feljegyzések is említik a fodormentát mint gyógyhatású növényt. Akkoriban hangulatjavítóként alkalmazták, illetve a koncentrálóképesség javulását várták tőle. A népi gyógyászatban azóta is emésztést serkentő, étvágyjavító és görcsoldó készítmények, teakeverékek alkotórészeként, valamint meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák.

Napjainkban különböző kutatások igazoltnak látják, hogy a fodormenta illóolaja természetes stimulánsként hat és segít helyreállítani a hormonháztartás egyensúlyát. Egyes vizsgálatok szerint hatékonyan csökkenti a nők kórosan megemelkedett tesztoszteronszintjét. Ez különösen fontos hirsutizmus, azaz nem kívánt, fokozott, férfias jellegű szőrnövekedés esetén. Az ovuláció előtti 5 napon át napi 2 csésze mentateával (reggel és este fogyasztva) jó eséllyel visszaszoríthatjuk az abnormális szőrnövekedés kellemetlen tüneteit.

Borsmenta – mi a különbség?

Hogy hogyan tudjuk megkülönböztetni a fodormentát a borsmentától? Bár virágaik is eltérnek kissé, a szembeötlőbb különbség a levélnyeleikben van: a fodormentának egyáltalán nincs, míg a borsmentának rövid levélnyele van.

A borsmenta mentolt tartalmaz; ezzel szemben a fodormenta jellegzetes ízét a karvon adja. A borsmenta hűvös, jeges, erősen borsos ízével szemben a fodormenta aromája meleg és édes. Akit irritál a borsmenta, használjon tehát fodormentát helyette. Az üzletekben kapható számos élelmiszeripari és higiéniai termék – cukorkák, rágógumik, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok – tartalmazzák. Fodormenta felhasználásával készül továbbá a klasszikus fodormentaszósz, valamint a mojito koktél is.

fodormenta 02

Fodormenta a kertben

Mint az összes többi mentafaj, a fodormenta is módosult föld alatti, valamint földfelszíni hajtásokkal terjed; olyannyira, hogy a teljes virágágyásban, de még azon kívül is átveheti az egyeduralmat a kertben. Éppen ezért a hobbikertészek jó része előrelátóan a földbe süllyesztett cseréppel vagy balkonládával együtt ülteti el a fodormentát. De még ezután tartsuk szemmel: a cserepéből "kifutva" hamar szaporodásnak indulhat.

Virága fehér vagy rózsaszín. Július és augusztus között, még akkor gyűjtsük be a növényt, mielőtt a virágok megjelennének rajta. Ha túl sokáig várunk, a virágzó növény elveszíti illóolaj-tartalma nagy részét, márpedig ennek köszönhetjük téli teánk gyógyhatását és finom ízét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR