Mentatermesztés – mit szabad és mit nem?

Mentatermesztés – mit szabad és mit nem?

Illatos, gyorsan nő, kellemes üdezöld a színe, íze pedig összetéveszthetetlenül friss jégkrémes-rágógumis. Mi az?

Ráadásul remekül illik a gyümölcsökhöz, a zöldségekhez, illetve a húsfélékhez egyaránt. Nincs tehát, amit ne szerethetnénk a mentán! Következzenek a legfontosabb tudnivalók e közkedvelt fűszer- és gyógynövényről mindazoknak, akik először próbálkoznak a kertben vagy az erkélyen való termesztésével.

mentatermesztes 02

A menta ideális választás, mint a fűszerkert első növénye. Igénytelen, gyorsan nő, és se szeri, se száma az ételféleségeknek, amelyeket feldobhatunk vele; legyen az reggeli, ebéd vagy éppen desszert. A forró nyári délutánokon se felejtsünk el beledobni egy-egy zsenge hajtásvéget a nagy pohár jegesteánkba!

 mentatermesztes 03

Bár a menta könnyen termeszthető, tudnunk kell, hogy erős gyökerei segítségével igen gyorsan szaporodásnak indul. Olyannyira, hogy mire felocsúdunk, már át is vette az uralmat a fűszerágyásban. Nem árt tehát szemmel tartanunk!

Mi a jó a mentának?

 • Amikor kiválasztjuk a menta helyét a kertben, olyan fekvést keressünk, amely a nap első felében napos, délután pedig félárnyékos.
 • Virágládába ültetve az erkélyen, teraszon is tarthatjuk.
 • Ha a kertben ágyásba telepítjük, a legjobb, ha a virágládával (virágcseréppel) együtt ültetjük el: csak a növénytartó pereme maradjon a talajszint felett. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük, hogy a menta gyorsan fejlődő gyökérzete az egész kertet behálózza, és invazív gyom módjára átvegye az egyeduralmat.
 • A menta fiatal leveles hajtásait még a növény virágzása előtt takarítsuk be.
 • Hosszabb időn keresztül szüretelhetünk a mentáról zsenge leveleket és hajtásokat, ha lecsípjük a virágrügyes hajtásokat, amint azok megjelennek a növényen.
 • Ha a mentát ágyásba ültetjük, használjunk talajtakaró mulcsot, hogy megelőzzük a túlzott szaporodását, terjedését.
 • A mentatöveket egymástól kb. 40 cm-re ültessük el, és rendszeresen ritkítsuk, egyeljük.
 • Ha a lakásban nevelünk mentát, a növénytartót olyan helyre állítsuk, ahol zavartalanul éri a növényt a délelőtti napfény. Arra is ügyeljünk, hogy a növény a lehető legtávolabb legyen a szárító hatású fűtőtestektől.

mentatermesztes 04

És mit ne tegyünk?

 • Soha ne ültessünk mentát kerti ágyásba virágláda nélkül. A süllyesztett virágláda a garancia arra, hogy a növény gyökere ne terjedjen kontroll nélkül.
 • Szintén fontos, hogy a virágláda ne legyen repedt. A repedéseken is ki tud bújni ugyanis a növény indaként terjedő gyökere.
 • A növény a nyirkos környezetet kedveli, ezt figyelembe véve válasszuk ki a helyét a kertben, és soha ne hagyjuk kiszáradni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR