Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Hogyan állapítsuk meg, hogy melyik sárga gömb tartogatja számunkra a mézédes, muskotályos sárgadinnye-ízt? Összegyűjtöttük a választási szempontokat.

Melyek a sárgadinnye érettségének a jegyei? A legkézenfekvőbb az lenne, ha már a héj színéről mondhatnánk véleményt, azonban a sárgadinnye - fajtától függően - igen változatos megjelenésű gyümölcs. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. Könnyen felismerhető azonban az érett sárgadinnye arról, hogy a szárral szembeni oldalon (a bibeponton) kissé már puha.

Melyiket válasszam?

Az érettség jelei

A szár a "pecséttel" együtt könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől: ha a szár egy darabkája a gyümölcsön maradt, akkor a dinnye nem teljesen érett. Tessék a dinnyét alaposan megszagolgatni; az érett dinnyének ugyanis kellemes, édes illata van. A legjobb zamatúak a közepes méretű gyümölcsök.

Az éretlen dinnye utólag is megérik

A sárgadinnye - eltérően a görögdinnyétől - utóérő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy a leszedése után folytatódik az érési folyamata. Ezért a sárgadinnye rövidebb ideig tárolható, kevésbé "pultálló", meleg, nyári időben néhány napi állás után rohamosan puhul, penészedik, megromlik, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Az időjárás az iránta megnyilvánuló keresletet nem igen befolyásolja: hűvös, esős időben is szívesen fogyasztják.

Mozzarellával
Fűszeres mozzarella sárgadinnyével Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Különleges dinnyegyümölcsök

A nyers fogyasztáson kívül lehet belőle kiváló bólét, aszalványt, dzsemet és ivólevet is készíteni. Valódi különlegesség a téli dinnye, amelyet már csak elvétve, kistermelők ültetnek. Ezek a kisméretű dinnyék (Hógolyó, Amber, Solo) fagymentes, egyenletes hőmérsékletű kamrában (régebben árpa között) hónapokig eltarthatók, kiváló karácsonyi csemegék.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR