Hogyan válassz mézédes sárgadinnyét?

Hogyan válassz mézédes sárgadinnyét?

Segítünk a fantasztikusan sokféle fajta, héjszín és forma, hússzín és aroma közötti választásban. Íme, a hazai dinnyeválaszték.

A sárgadinnye (Cucumis melo) Afrikából származik, onnan terjedt el földünk minden részén (a fagyos sarkokat kivéve). Mivel a dinnyék egymással könnyen kereszteződnek, rengeteg változatuk - közel 700 - alakult ki világszerte. Nem meglepő, hogy kevesen ismerik ki magukat köztük. Néhány divatos, hazánkban is kapható fajtáját bemutatunk.

Kantalup dinnyék

A kantalup (cantaloupes) dinnyék (lásd fent) kimondottan nyáriak, korai érésűek. Közepes méretűek, általában gömbölyded termésűek (de létezik banán alakú is), héjuk erősen barázdált. Európában elterjedt csoport. Legjobb éretten vásárolni (mikor puha és illatos), lehűteni és azonnal elfogyasztani, de a hűtőszekrényben akár négy hétig is eláll.

Cukordinnyék

A második legdivatosabb a cukordinnyék csoportja. A cukordinnye külsőre abban tér el a hagyományos sárgadinnyétől, hogy a héja nem bordázott, hanem egyenletesen sima, a felülete enyhén rücskös. Az alakja általában kissé lapított gömb. A mézdinnye a cukordinnyék közül a legfinomabb és sajnos a legdrágább változat.

Cukordinnye

Léteznek a cukordinnyék és a sárgadinnyék között ovális, tojás alakú változatok is. Ezeknek a hibrid fajtáknak az íze többnyire erősen fűszeres, muskotályos vagy ananászra emlékeztető.Lássuk néhány képviselőjüket:

Galia

Izraelből származó, muskotályos ízű nyári dinnye, amely nálunk is nagyon népszerű. Kérges, rovátkolt héjáról könnyen felismerhető. Van zöldesebb, aranysárgább változata is. Nagyon lédús, édes, ízes.

Galia

Ananász dinnye

Ovális alakú, közepes méretű (1-1,5 kilós), sima felületű, fehér vagy narancs bélű fajta, rendkívül édes, jellegzetes ízű.

Ananász

Kanári dinnye

Ovális alakú, kicsi, élénksárga héjú fajta, húsa krémes színű, rendkívül lédús, illata nem olyan erős. Téli fajta.

Kanári

Melyik dinnye értett? Egy másik cikben összegyűjtöttük a legfontosabb választási szempontokat >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR