Cikkünkben a baracklekvár elkészítését mutatjuk be: nem csak gyors, de érdekes módszereket osztunk meg a sűrítésre, akár cukormentes készítésre és a tartósítószer-mentes elrakásra.
Kaldeneker György pálinkával és dinnyével készíti a baracklekvárt. A zöld és a sárga szín jól mutatnak az üvegben, az édes ízt egy kis citromlével ellensúlyozzuk.
Ha a gyereket ki bírjuk hagyni a buliból, akkor az élvezeteket pálinkával fokozhatjuk. A lekvárt tartósítószer nélkül rakjuk el, természetesen.
Lássuk a részleteket!
Hozzávalók
- 1 kg sárgabarack
- 1 db kisebb sárgadinnye
- 30 dkg cukor (használhatunk helyette nyírfacukrot is)
- 2 teáskanál pektin
- 1 dl barackpálinka
- 6 db befőttes üveg
Elkészítés
A barackot mossuk meg, magozzuk ki, és szeleteljük egy nagyobb lábosba. A sárgadinnyét is hámozzuk meg, magozzuk ki, és a húsát felkockázva tegyük a barackhoz.
Egy kis cukorral elkeverjük a gyümölcsöt, úgy szaftosabb lesz. (Már előző este megtehetjük ezt, a hűtőben állhat az előkészített gyümölcs.) Feltesszük főni a gyümölcsöket, kb. negyed óra alatt megfő. Ezután hozzáadjuk a pektinnek alaposan elkevert cukrot.
A pektin segítségével sűrűbb lesz a lekvárunk. Ha pektint használunk, cukor nélkül is elkészíthetjük a lekvárokat. Egy kis citromlével ízesítjük, frissebb lesz tőle a lekvár aromája. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha nem, adhatunk még hozzá cukrot. A főzés végén – hogy ne nagyon illanjon el – egy kis barackpálinkával is megbolondíthatjuk a lekvárt. Pár perc rotyogtatás után már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe.
Ha cukor nélkül készítjük el, akkor ne tegyünk bele pálinkát; édesítéshez használjunk sztívia port. Ekkor a lekvárt cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Kiegészítés
Többen kérdezték a hozzászólásokban, hogy mi az a pektin. A hobbikerten már írtunk róla, de érdemes elolvasni a Wikipédia vonatkozó szócikkét is.