Így maradnak tovább frissek a tulipánok a vázában

Így maradnak tovább frissek a tulipánok a vázában

Tavasz a lakásban.

Alig várjuk, hogy behozzuk az első vágott virágokat a kertből, így csempészve be a napfényes tavaszt a lakásba is. Hogy ne kelljen 1-2 nap elteltével elbúcsúznunk a kókadó csokortól, nem árt megfogadni az alábbi tanácsokat.

tulipanok vazaban frissek 02

Ezekkel ez egyszerű trükkökkel meghosszabbíthatjuk a tulipánok élettartamát:

Vágjuk le az alsó leveleket, így azok nem kezdenek rohadni a vízben állva. Ahhoz, hogy a vízháztartást újra aktiváljuk, vágjuk a tulipán szárát egy éles késsel lehetőleg ferdén vissza, de semmiképpen sem ollóval, ami összeszorítja a szállítónyalábokat.

Gyakran előfordul, hogy a szárban lévő ’légdugók’ akadályozzák meg a virág vízellátását. Ezért a szárakat rendszeresen érdemes egy vékony tűvel átszúrni. Ez meggátolja, hogy légbuborékok alakuljanak ki a virágszárban.

tulipanok vazaban frissek 03

A tulipánok sok vizet igényelnek, ezért naponta ellenőrizzük, hogy mennyi víz van a vázában és töltsünk szükség esetén frisset hozzá. Ne öntsük ki azonban az előző napit se teljesen, mert az serkenti a növekedést és a virágok hervadását.

Amennyiben a szárvég ismét barnás színezősét mutat, ajánlott újra visszavágni belőle. A rendszeres rövidítés a szár növekedését is megakadályozza.
Állítsuk a vázát éjszakára egy hűvös szobába – így maradnak tartósabbak a tulipánok.

Alapszabály, hogy a csokrot ne tegyük tűző napra és lehetőleg gyümölcsök közelébe sem, utóbbiak ugyanis éréssegítő etilént termelnek, ami a virágok hervadását is okozza.

Amennyiben a tulipánok feje hamar lekonyul, állítsuk őket 1-2 órára egy lámpa alá, így újra felegyenesedhetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR