Hogyan marad tartós a színpompás tulipáncsokor a vázában?

Hogyan marad tartós a színpompás tulipáncsokor a vázában?

Késsel vágjuk, ne ollóval.

Ha tavasz, akkor tulipán: sokan a saját kertjükben is bőven szedhetnek belőle, de akadnak, akik egy szervezett tulipánszüreten szedik meg magukat. A gyönyörű csokrok szépen mutatnak a vázában, azonban nem mindegy, hogy hány napig gyönyörködhetünk bennük. Mit tehetünk azért, hogy a tulipánok minél tovább frissek maradjanak?

A legjobb, ha kora reggel vágjuk a tulipánt, ez az az időpont, amikor leginkább életteliek a virágfejek. Ideális esetben a virág azonnal vázába, vagy legalább vízzel teli edénybe kerüljön. Azokat a példányokat válasszuk, amelyek már szépen színeződnek, de a fejük még zárt állapotban van.

szinpompas tulipancsokor vazaban 02

Éles késsel ferdén vágjuk le a szárat, az olló nem megfelelő, mert csak összeszorítja a nyalábokat és behatolási helyet képez a baktériumoknak. Kerüljük azt is, hogy az ujjainkkal érintsük a szállítónyalábokat. Ha igazán sokáig szeretnénk a virágokban gyönyörködni, akkor egy pár órára sötét, hűvös helyre tegyük őket, mielőtt bevisszük a lakásba.

A tiszta váza alapvető fontosságú, a legjobb ha mosogatószerrel és vízzel alaposan átmossuk. A szűkebb vázáknál segítség, ha egy-két evőkanál rizst szórunk bele, majd vízzel és mosogatószerrel rázzuk össze az egészet – ez nagyon szépen kitisztítja a vázát.

szinpompas tulipancsokor vazaban 03

A legfontosabb tényező az, hogy a megfelelő helyre állítsuk a friss, vízzel teli vázát. Ne kerüljön fűtőtest közelébe vagy tűző napra. Éjjel akár hűvösebb helyre is költöztethetjük a csokrot, például a pincébe vagy a lépcsőházba. A legeslegfontosabb pedig a mindig friss víz, ezért rendszeresen cseréljük a vizet a vázában! A csokor összeállításakor távolítsunk el minden felesleges levelet, a szárat pedig ferdén vágjuk meg minden egyes cserénél, hogy minél több vizet tudjon felszívni. Ha van frissentartó készítményünk, szórjuk a vízbe.

A tulipánok nagyon szépen mutatnak csokorban más tavaszi növényekkel, akár barackfavirággal, barkával, fürtös gyöngyikével együtt. Nárciszokkal kötve is mutatósak, azonban utóbbiak nyálkás nedvet választanak ki, amitől a többi virág gyorsan tönkremegy, ezért a nárciszokat külön vízbe ajánlott helyezni 24 órára, mielőtt más virágokkal összekötjük őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR