Így őrzi meg szépségét a szobanövény óriás medinilla

Így őrzi meg szépségét a szobanövény óriás medinilla

Legfőbb dísze a rózsaszín murvalevelekkel körülölelt, csüngő virágzata.

Az óriás medinilla vagy pompás medinilla (tudományos nevén Medinilla magnifica) eredetileg a Fülöp-szigetek trópusi erdőiben őshonos örökzöld epifiton, azaz fán lakó növény, amely a hűvösebb éghajlatú országokban először a botanikus kertek melegházainak sztárjaként, majd impozáns, egzotikus szobanövényként hódította meg a növénybarátok szívét. Lássuk, mi mindent érdemes tudnunk a gondozásáról, hogy a mi otthonunkban is maradéktalanul jól érezze magát!

orias medinilla gondozasa 04
Alex Lomas, Jungle Rebel

Fontos tudnivalók az óriás medinilláról

Az óriás medinilla alapvetően bokrosan elágazó trópusi növény, amely természetes élőhelyén akár 2-3 méter magasra is megnő. A fán élő orchideákhoz hasonlóan jellemzően a magas fák elágazásaiban, mélyedéseiben telepszik meg. Az orchideákkal ellentétben azonban a légköri nedvességet és a tápanyagokat nem a fába mélyedő léggyökerek segítségével veszi magához. Nagy, bőrnemű, zöld levelekkel rendelkezik, amelyek képesek hosszú ideig tárolni a nedvességet.

A növény egy körülbelül két hónapig tartó nyugalmi időszakot követően (amely alatt az öntözését érdemes visszafognunk) kezd virágozni. Késő tavasszal és nyár elején jelennek meg a fürtökben aláomló, bájos rózsaszín virágok tömegei, amelyek távolról szőlőfürtökre vagy a lilaakác virágaira emlékeztetnek. Fajtától függően a virágok színe lehet ibolyaszínű vagy vörös is.

orias medinilla gondozasa 02
Helen Alfvegren

Az óriás medinilla alapvető környezeti igényei

Az óriás medinilla a meleg, páradús környezetet kedveli. A 10 °C alatti hőmérsékletet már igen rosszul viseli. A tartásához ideális hőmérséklet 17-25 °C között mozog. A nappali órákban meleg, világos, szórt fénnyel megvilágított helyet igényel, az éjszakai órákban kissé hűvösebb, pár fokkal alacsonyabb környezetet. A hűvösebb éjszakák egyik nagy előnye, hogy elősegítik az újabb virághozást. Mielőtt óriás medinillát vásárolnánk, gondoljuk át, hogy lehetőségünk lesz-e otthon is egész évben biztosítani számára a meleg, páradús körülményeket.

Az óriás medinilla nem igényel túlságosan gyakori öntözést, rendszerint megelégszik a heti egyszeri locsolással. Jót tesz viszont neki, ha rendszeresen vízzel permetezzük, főleg a téli hónapokban, amikor a fűtés miatt jellemzően szárazabb a lakás levegője. Sokat nyom a latban, ha télen párásító készüléket üzemeltetünk, ezzel ugyanis nem csupán magunknak, hanem az óriás medinillának is kedvezünk. Arra is ügyeljünk, hogy a növény cserepe ne legyen huzatos helyen.

orias medinilla gondozasa 03
TANAKA Juuyoh

Hasznos tanácsok az óriás medinilla gondozásához

Ha ismerjük az óriás medinilla környezeti igényeit, a gondozása már nem okozhat különösebb gondot. Tartsuk a növény cserepét napos, szórt fénnyel megvilágított, meleg helyen, a tűző délutáni napsütéstől azonban óvjuk. Virágzáskor az elnyílt virágokat csipkedjük le, hogy ezzel újabb virágzásra késztessük a növényt, illetve, hogy végig megőrizze makulátlan, kifogástalan megjelenését.

Elvirágzás után rendszeresen kezeljük a növényt általános szobanövény- vagy orchideatápoldattal. Hogy megőrizze szép formáját, ekkor érdemes az esetlegesen túlnőtt növényt kissé visszanyírnunk, hogy a tömöttebb, bokrosabb növekedést segítsük elő. A művelet során ügyeljünk arra, hogy minden megmetszett száron maradjon legalább egy leveles hajtás, különben a szár teljesen el fog halni.

Ha a mérete miatt szükségessé válik az óriás medinilla átültetése, erre az elvirágzás után célszerű sort kerítenünk. Humuszos, laza virágföldet használjunk. Az átültetés egyben nagyszerű lehetőséget kínál a növény tőosztással történő szaporítására is. Azaz, amikor úgy látjuk, hogy a növény kezdi kinőni az addigi cserepét, a tövét két, esetleg három részre szétválasztva szétültethetjük, ezzel sikeresen növelve a számát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR