Illatos, vágott virágként is szépen mutat a törökszegfű

Illatos, vágott virágként is szépen mutat a törökszegfű

Kedvelt lepkecsalogató kétnyári növény.

A törökszegfű (Dianthus barbatus)  hazánkban leginkább kétnyáriként nevelt virág, de ha nem hagyjuk magot érlelni, akár több évig is élhet. Az Európa déli területeiről származó növényt szakállas szegfűként is sokan ismerik. Érdekes adalék, hogy a lovagiasság szimbólumaként is jegyezték, ráadásul ehető a virága.

torokszegfu vagott virag 03

A növény akár 60 cm magasra is megnőhet, virágai lehetnek szimplák vagy teltek, fehérek, rózsaszínűek, vöröses ibolyaszínűek, kétszínűek vagy egyszínűek is. Az illatos, mutatós virágok májustól júliusig nyílnak, vágott virágként is kedveltek, sokáig frissek maradnak a vázában.

torokszegfu vagott virag 02

A növényt napos, vagy félárnyékos helyre ültessük, a nagy tápanyagigényű, humuszban gazdag, agyagos, enyhén meszes talajokat kedveli. A rendszeres öntözése fontos, mert vízigényes növény.

torokszegfu vagott virag 04

Amennyiben május végén-júniusban vetjük, akkor a következő évben hozza a virágait, de ha kora tavasszal vetjük, akkor már abban az évben virágzásra bírható. Tavasszal a fagyok elmúltával ültessük ki, május- július környékén. Szépen mutat a virágágyásban más évelőkkel, egynyáriakkal társítva.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR