A nefelejcs magvetése – mikor, miért, hogyan?

A nefelejcs magvetése – mikor, miért, hogyan?

Ha sűrű tavaszi virágszőnyeget szeretnénk nefelejcsből a kertbe.

A nefelejcs azon hagyományosan közkedvelt, bájos virágaink egyike, amely élénk kék színével teszi vidámmá a téli álmából újjáéledő tavaszi kertet. A mérsékelten meleg időjárást, nyirkos talajt, valamint szórt fényt kedvelő növénnyel sok helyen kivadultan, a természetben is találkozhatunk.

Akinek korábban is volt már a kertjében nefelejcs, az tudja, hogy a növény magról való további szaporítása ritkán szükséges. Ennek fő oka, hogy a növény az elhullajtott magjáról szorgalmasan újra veti magát. Ha újoncként érkezik a kertbe, a sikeres telepítés érdekében érdemes tisztában lennünk azzal, mikor van itt az ideje az ültetésének.

nefelejcs magvetese 02

Mikor ültessünk nefelejcset?

Nincs olyan növénybarát, akinek a nefelejcs ne lopta volna be magát a szívébe. Bár igaz, hogy elvirágzás után fokozatosan visszaszárad, így a következő szezonig nem sok látnivalót kínál, mégis nehéz kihagynunk a kertből, tekintettel szerencsés természetére, nevezetesen arra, hogy a gondozása gyakorlatilag problémamentes és egyszerű. A növény télre teljesen visszahúzódik, mintegy láthatatlanná válik, majd tavasszal újra kihajt. Az apró, kék virágok tömegével díszítő nefelejcs gyakorlatilag igénytelenségével szerettette meg magát velünk: a kert szinte bármely részébe kiültetve biztosan virágot nyit az elkövetkező egy, másfél éven belül.

A nefelejcs jellemzően kétéves növény, ami azt jelenti, hogy virágot hoz, majd a második évben visszaszárad. Ezzel párhuzamosan érik be a magja, amit az ültetési helye környékén bőven el is szór. Azaz ha már egyszer is volt a kertünkben nefelejcs, ritkán válik szükségessé, hogy mi magunk vessük el a magját. A növényt hagyjuk a szabadban áttelelni, majd ha szeretnénk, kora tavasszal tetszés szerint átültethetünk belőle a kert egy másik szegletébe is.

Ha történetesen még soha nem volt a kertünkben nefelejcs, akkor sem okozhat különösebb gondot a magok elvetése. Ennek ideális időszaka a tavaszi hónapoktól kezdődően egészen szeptember elejéig tart, ha a tervünk az, hogy a következő szezonban már virágozni lássuk a növényt. A kora tavasszal elvetett magról kifejlődő növény már ősszel kivirágozhat. A türelmes természetű kertészek ősszel is elvethetik a magokat; ők a következő szezonban csodálhatják meg munkájuk eredményét, azaz a növény a következő tavaszt követően egy évvel fog szirmot bontani.

nefelejcs magvetese 03

Hasznos tanácsok a nefelejcs magvetéséhez

A biztos siker érdekében lényeges a hely kiválasztása és a talaj feljavítása. A leggyorsabb ütemben fejlődő, legegészségesebb növények olyan magokból származnak, amelyeket jól megmunkált, kiváló vízelvezetéssel rendelkező és sok szerves anyagot tartalmazó talajba ültettünk.

A magvetéshez félárnyékos helyet válasszunk, vagy olyat, amely legalább a nap legmelegebb óráiban védett a nap perzselő sugaraitól. A magokat beltérben is elvethetjük az utolsó várható fagynap előtt három héttel. Ha így teszünk, időt nyerünk és korábbi virágzásra számíthatunk. Ami a szabadban történő magvetést illeti, a magokat kora tavasszal vessük el, miután a talaj már megművelhető. A magokat nagyon vékonyan fedjük a rájuk hintett földdel.

Közepesen nyirkos közegben a magok 8-14 nap alatt kicsíráznak. Később szükségessé válik a ritkítás, hogy a legerősebb, legegészségesebb növényeknek elegendő élettér álljon rendelkezésükre. A kiültetésre váró palántákat néhány napig eddzük, hogy probléma nélkül hozzászokjanak a környezetváltozáshoz.

nefelejcs magvetese 04

A nefelejcs gondozása

A nefelejcs a nyirkos, de nem vizenyős talajt kedveli. Kevés kártevője, illetve betegsége ismert, bár életciklusa vége felé hajlamos megfertőződni lisztharmattal. A növényt hideghatás kell, hogy érje ahhoz, hogy meginduljon a bimbóképződés, továbbá elég nagyra kell fejlődnie ahhoz, hogy virágot hozzon; erre általában egy évre van szüksége.

Elvirágzás után a nefelejcs föld feletti részei, a lombja és a szára teljesen visszaszárad. Ha a kert ugyanazon helyén a későbbiekben is szeretnénk nefelejcset, ne háborgassuk a száradófélben lévő a növényt egészen őszig, amikor is újra veti magát, azaz elhullajtja a beérett magjait. Ha még többet szeretnénk belőle, az elhullott magokból kihajtott kis növénykéket szétültethetjük a kert több különböző, félárnyékos pontján.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR