Mérgező gyönyörűség: a piros gyűszűvirág

Mérgező gyönyörűség: a piros gyűszűvirág

A kétéves növény élettartama meghosszabbítható!

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)  a hazai kertekben dísznövényként ismert faj, amely Európa legnagyobb részén vadon is nő, erdei irtásokon, sík és hegyvidékeken.

Hazánkban kétéves növény, az első évben leveleket fejleszt, virágját a másodikban hozza. Meghosszabbíthatjuk az életét, ha elvirágzás után a virágszárat visszavágjuk, majd a bokrosodó, nagy tövekből leválasztjuk az új, apró hajtásokat és elültetjük. Igaz, így megakadályozzuk, hogy elvesse a magját, de cserébe kb. 5 évig gyönyörködhetünk a virágaiban.

A piros gyűszűvirág 80-120 cm magas, finom szőrökkel borított növény. Látványos, szép virágai 3–4 cm hosszúak, csüngőek, harang alakúak, a pártatoroknál sötét foltokkal, pettyekkel. A bíborvörös, rózsaszín, sárga vagy fehér virágok a hajtáson, azonos oldalon alkotnak fürtöt. Június-júliusban hozza a virágait.

piros gyuszuvirag mergezo 01

Fontos tudni, hogy a növény mérgező, ezért ne ültessük olyan kertbe, ahol kisgyerekek férhetnek hozzá! Ennek ellenére gyógynövényként is ismert, a növény szárított leveleiből kinyert digitoxint alkalmazzák szívelégtelenség kezelésére. A hatásos és mérgező dózis között kicsi a különbség, ezért digitoxin alkalmazásakor szigorúan követni kell az orvos utasításait, a növény háziszerként nem használható. A mérgezés főbb tünetei: lassú szívfrekvencia (de később szapora szívverést is okozhat), hányinger, hányás, látási zavarok, végső soron akár halált is okozhat.

A piros gyűszűvirág legjobban félárnyékban érzi magát, de árnyékba, fák alá is ültethetjük. Kedveli a tápanyagban gazdag, nyirkos talajokat. Szépen mutat alacsonyabb növények háttereként, kerítés, házfal mellett, vagy páfrányokkal, harangvirággal, kankalinokkal és más erdei növényekkel együtt.

Amennyiben magról szaporítanánk, az elvirágzott magházakból gyűjtsük össze a magokat, mielőtt elkezdenek barnulni. Gyorsan csírázik, a magvetésnél érdemes homokkal keverni az apró magokat, és ne fedjük be őket, ugyanis fényen csíráznak. A gyűszűvirág palánták hetek alatt kihajtanak, és ősszel már a végleges helyükre ültethetjük őket. A magoncok, bármilyen aprócskák, teljes mértékben fagytűrők, és örökzölden áttelelnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR