Egy népszerű kétéves a nagymama kertjéből: a sárga viola

Egy népszerű kétéves a nagymama kertjéből: a sárga viola

Fagyra érzékeny, de elképesztően illatos.

A sárga viola (Erysimum cheiri, korábban Cheiranthus cheiri) a legkedveltebb nyári virágok közé tartozik. A Dél-Európából származó dísznövény már a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett, erős illata, mutatós megjelenése miatt.

sargaviola 04
Alice Rosen

A kétéves, felálló szárú növény akár 50 cm magasra is nőhet. Virágai markáns illatúak sárgák, barnás-vörösek vagy narancsosak, lehetnek egyszerűek és teltek is. Májustól júniusig nyílnak, és nem csak mi szeretjük őket, de a méhek is.

Mivel kétéves növényről van szó (rövid életű évelőként is címkézhetjük, de legszebben akkor virágzik, ha kétévesként kezeljük), ezért az első évben kell a magot elvetni ahhoz, hogy a második évben gyönyörködhessünk a virágokban. A magokat május-júniusban ajánlatos vetni, a palántákat pedig nyár végén, ősz elején ültessük végleges helyükre.

sargaviola 03

A sárga viola a kertben a napos helyet szereti, fényigényes, tűző napon, de fényárnyékban is megél. Talajok közül leginkább a mérsékelten meszes, kevésbé kötött talajokat kedveli, de egyébként nem igényes a talaj típusára. Vízigénye átlagos, mérsékelten öntözzük.

Nagyon hideg teleken a fagyok károsíthatják, ez megelőzhető, ha cserépbe ültetve átteleltetjük, vagy takarással óvjuk. A kártevők közül a meztelencsigák és a csigák látogathatják. Ha hagyjuk elszóródni az érett magokat, akkor azok maguktól is kikelnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?