Ilyen lenne Gombóc Artur kertje

Ilyen lenne Gombóc Artur kertje

A csokoládéfüggők ezentúl a kertben is kifejezhetik imádatukat: összegyűjtöttünk néhány csokoládé illatú és színű növényt. Lássuk, hol érezné magát igazán elemében Gombóc Artur.

Fahéjas étcsokoládé cserjéből

Kezdjük a sort a mámorító illatú, csokoládébokornak is hívott illatos fűszercserjével (Calycanthus floridus, fent a képen), amely rendkívül hálás és sokszirmú bordó virágaival különleges megjelenésű, 1-2 méter magas díszcserje. Minden része messziről árulkodik jelenlétéről, illata leginkább fahéjas étcsokoládéhoz hasonlítható. Napos kertrészt, tápdús talajt és rendszeres vízellátást érdemel.

A csokoládés virágágy növényei: egynyári, évelő

A virágágyak barnavirágú dísze az egynyári csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus), a tarka gomolyvirág (Gilia tricolor) és az évelő bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale).

Pillangóvirág
Csokoládé illatú pillangóvirág

Ápolásuk nem igényel az átlagosnál nagyobb figyelmet. Ültessünk könnyen nevelhető illatos búzavirágot (Amberboa moschata) az évelőágyba, mert ha nyíló virágaiból egy csokorral szedünk, lakásunkat is feltölthetjük az édes aromával. Ha szerencsénk van, a nősziromfajták (Iris) közt is rábukkanhatunk bronzos virágú és édeskés illatú tövekre.

A legintenzívebb csokoládé illatú virág díját egy csokoládáillatú százszorszép (Berlandiera lyrata) nyerhetné el, amely bár csak egy napig virágzik, aromájában ebben a 24 órában minden csokoládé benne van. Aranysárga sziromleveleit estére bontja ki, délelőtt pedig - a hőmérséklet emelkedésével - fokozatosan elhullajtja.

Csokoládészőlő

Ha bódító illatú pergola alatt szeretnénk ücsörögni, válasszunk futónövénynek ötlevelű akébiát vagy csokolédészőlőt (Akebia quinata).

Csokoládészőlő

A tavasszal virágzó akébia fehércsokoládé aromájával orrunkat bűvöli, míg barnásibolya színű sziromlevelei közt fejlődő rózsaszín porzóival szemünket csábítja. Az ősszel bíborbarnára színeződő lombozatát enyhébb teleken megtartja. Azért, hogy a mi klímánkon is így viselkedjen, a kertünk melegebb, védett szegletébe ültessük.

Optimális növekedéséhez savanyú talajról, rendszeres víz- és tápanyag-utánpótlásról kell gondoskodnunk.

Ha valaki megkívánta volna valamelyik növényt, akkor a növény nevére kattintva megtudhatja, hogyan juthat hozzá. Kellemes kerti csokoládézást!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR