Itt a megoldás, ha nem virágzik a hortenzia

Itt a megoldás, ha nem virágzik a hortenzia

Minden hortenzia virágzásra bírható, úgyhogy összegyűjtöttük a hibaelhárítás legfontosabb pontjait Neked.

Bizonyára mindenki látott már dúsan virágzó hortenziabokrot. Kétségkívül egyike a legszebb, legmutatósabb kerti növényeknek, amit csak el lehet képzelni. Vágott virágként is nagyszerűen megállja a helyét, különböző színárnyalatai pedig egyenesen szemet gyönyörködtetőek.

Hortenzia

Mivel az idő nagy részében annyira pompázatosak a virágai, az igazi feltűnést az kelti, ha a virágzás valamilyen ok miatt elmarad. A virágok nélküli hortenzia bosszantóan, frusztrálóan hat a legtöbb hobbikertészre. Olyan érzés, mintha valami fontos hiányozna a kertünkből. A jó hír viszont az, hogy ha a hortenzia nem hoz virágot, ennek általában valamilyen egyszerű oka van. A probléma rendszerint rövid idő alatt orvosolható.

hortenzia

Miért nem virágzik a hortenziám?

Ha a hortenzia nem virágzik, akkor ennek oka az ültetett horteznia fajtája lehet. Egyesek az új, fiatal, míg mások az idősebb ágakon hoznak virágot. Ha a hortenzián nincs virág, utána kell tehát járnunk, milyen fajtát is ültettünk tulajdonképpen.

A fiatal ágakon virágzatot fejlesztő hortenziák általában nem okoznak gondot. Nem hallottunk még arról, hogy kertészek arról panaszkodtak volna, hogy gondjuk támadt volna az ilyen fajtájú hortenzia virágzásával. Vannak azonban ettől eltérő habitusú hortenziák, amelyek valóban „bűnösök” lehetnek a virágzás elmaradásában.

A leggyakrabban vásárolt hortenzia a rózsaszínű vagy kék virágokat hozó kerti vagy nagylevelű hortenzia (tudományos neve Hortenzia macrophylla), amellyel kapcsolatban szintén gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon miért nem hoz virágot. Az ok az lehet, hogy nagyon sok nemesített fajtája létezik, amelyek föld feletti része télen akár egészen a növény tövéig elszáradhat, visszahúzódhat, különösen, ha az átlagosnál hidegebb, zordabb téli hónapokkal kell számolnunk.

Mivel ezek a hortenziafajták az idősebb ágakon hoznak virágot, ez valóban problémát jelent. Ha ugyanis az idős ágak elhalnak egészen a talaj szintjéig, a növény nem fog tudni virágot hozni, amikor a következő évben újra kihajt, mivel a fiatal ágain nem fejlődnek virágok.

Az is előfordulhat, hogy olyan fajtát ültettünk, amely az adott éghajlati viszonyok között nem érzi jól magát. Esetenként segíthet, ha a téli hónapokban a növényt védjük a hideg ellen, így nagyobb eséllyel hoz virágot a következő nyáron.

A virágzás elmaradását okozhatja továbbá az is, ha az előző évben túlságosan visszametszettük a növényt. Sok esetben, ha ezeket a fajtákat kora nyáron vagy a tél végén messzük vissza, ennek eredménye a virágzás elmaradása lesz. Ennek oka, hogy ha a nyár folyamán túl nagymértékben vágjuk vissza az ágakat, a megmaradt ágdarabok hajlamosak lehet a részbeni elhalásra, ami nemkívánatos, így végül egy egész évet kell várnunk arra, hogy a hortenzia ismét virágba boruljon.

Ha tehát a problémánk lényege, hogy a hortenzia nem fejleszt virágokat, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem metsszük meg a növényt, csakis kora tavasszal, amikor már jól látható, melyek az élettelen, elszáradt ágak, így elkerülhető lesz a véletlen túlmetszés.

Ha azt tapasztaljuk tehát, hogy a hortenzia nem virágzik, először azt vizsgáljuk meg, milyen fajtát ültettünk, majd pedig azt, milyen mértékben haltak el a növény ágai az előző évben. Esetenként a metszéstől el is tekinthetünk, illetve, ha mégis sort kerítünk rá, vigyázzunk arra, hogy ne metsszük vissza a kelleténél jobban, mivel szükség lesz az idősebb ágakra a virágzat kifejlődéséhez.

Végül, ha a hortenzia nem virágzik, és ez nem a fentiekben leírtaknak tudható be, akkor érdemes megvizsgálnunk a talajt, és számba vennünk, mikor is juttatunk ki tápanyagokat utoljára. A túl sok nitrogén, illetve a túl kevés foszfor a talajban problémát okozhat. A kelleténél több nitrogén hatására a növény hatalmas, buja zöld lombot fejleszt, viszont gyéren vagy egyáltalán nem virágzik. A foszfor felelős a virágzásért és a terméshozásért a legtöbb növény esetében, így a foszforban gazdag műtrágya önmagában megoldást jelenthet. A csontliszt szintén kiválóan alkalmas arra, hogy foszforral gazdagítsuk a talajt.

Ha megfogadjuk tehát a fenti tanácsokat, biztosak lehetünk benne, hogy nem kell többé azon törnünk a fejünket, miért is nem hajlandó virágot hozni a hortenziánk.

A hortenzia virágszínének módosításáról korábban már itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR