Kancsóka, amibe ebédre egy egér még belefér

Kancsóka, amibe ebédre egy egér még belefér

Húsevő növényből keresve sem találhatunk látványosabbat és nagyobb élvezettel nevelhetőt, mint amilyen a cserépben nevelt kancsóka. A hobbikert.hu bemutatja!

A kancsóka egzotikus megjelenését látva azt hihetnénk, igen ritka növényről van szó. A valóság azonban az, hogy a trópusi égövben világszerte számtalan faja él. Mintegy 80 kancsóka faj tartozik a Sarracenia, Nepenthes és Darlingtonia nemzetséghez. Természetes élőhelyein a talaj jellemzően szegény tápanyagban, így a növénynek más forrásokból kell pótolnia azt. Húsevő életmódot folytat, ami esetében azt jelenti, hogy vastag, húsos, kancsó vagy tölcsér alakúra módosult csöves levele csapdaként elfogja a rovarokat és egyéb apró állatokat. Pár éve fedeztek fel egy Fülöp-szigeteken élő fajt, amelynek tölcsére elég nagy ahhoz, hogy ne csak rovarokat, hanem kisebb emlősöket, például egeret is fogságba tudjon ejteni.

Figyelem, egérbarát olvasóink ne nézzék meg ezt a videót!

Szobanövényként való tartása gyakori, a szabadban való nevelése esetén számos fontos szabályt be kell tartanunk. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válhat csodás szobai vagy kerti kancsókánk érdekfeszítő beszédtémává ismerőseink körében.

kancsoka 02

A kancsóka nevelése

A kancsóka gondozása akár gyerekjáték is lehet, ha kellő figyelmet fordítunk néhány fontos dologra. A növény szokatlan alakja és húsevő (vagy emésztő) habitusa az élőhelyén fennálló tartós tápanyaghiány következménye. A területeken, ahol vadon nőnek, a talaj szegény nitrogénben, így a növény rovarfogással pótolja a számára szükséges mennyiséget.

Az internet tele van 'csapdába esett állat kontra kancsóka' videókkal, ezekből szemezgettünk. Itt éppen egy pók fogja fedezni a nitrogént:

Ez a meztelen csiga sem jut ki innen:

A kancsóka kertben való tartása, illetve a növény gondozása a hely és a talaj kiválasztásával kezdődik. Nem szerves anyagokban gazdag talajra van szüksége, hanem jó vízelvezetésű ültetőközegre. A cserepes kancsókát szintén jó vízelvezetésű ületetőkeverékbe ültessük. Bármilyen, szobanövények számára alkalmas cserép megfelel a célra. Töltsük meg alacsony tápanyagtartalmú keverékkel. A cserepes kancsóka jól érzi magát például a tőzegmoha, fakéreg és perlit alkotta keverékben. A cserép kis méretű is lehet, és még terráriumban is sikeresen nevelhető a növény.

A szabadban tartható egyedek az enyhén savanyú talajtípusokat kedvelik. A kancsókának biztosítani kell a nyirkos, páradús környezetet; a melegház, a szabadban pedig a kerti tavak környéke ideális számára. A növénynek mocsaras, nyirkos talajra van szüksége, és szépen fog fejlődni a kerti tó, csobogó vagy egyéb nyirkos szeglet szélén. Napos vagy félárnyékos helyet biztosítsunk számára.

kancsoka 03

A kancsóka napi gondozása

A kancsóka minimális gondozással beéri. A szobanövényként tartott kancsóka számára a 16-21 °C közötti hőmérséklet az ideális. A lakásban tartott példányokat a vegetációs időszak elején trágyázzuk meg orchideatápoldattal. A tápoldatozást havonta ismételjük meg, egészen az ősz beálltáig.

A növény tápanyag-szükségletének legnagyobb részét a kancsó alakú szervében megfogott és megemésztett rovarok alkotják. Éppen ezért a kint elhelyezett növénynek nincs szüksége jelentős tápanyagutánpótlásra. 

A szabadban tartott növények kancsóik egy részét elveszítik, ez természetes jelenség. Az elhalt, elszáradt kancsókat vágjuk le. Levélrozettájából hamarosan újabb kancsókat növeszt a növény. 

Tetszik vagy inkább hátborzongató?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR