Kankalin a lakásban: virágzik és virágzik és virágzik...

Kankalin a lakásban: virágzik és virágzik és virágzik...

A cserepes virágként lakásban tartott kankalin gondozásában az jelenti a kihívást, hogy elvirágzás után ne pusztuljon el. Ha ügyesen bánunk vele, "örök" életű lesz.

A kankalin vagy más néven primula általában megtalálható a növényt árusító üzletek tél végi, kora tavaszi kínálatában. A színes, vidám virágú szobanövény pont ideális arra a célra, hogy elűzzük vele a rosszkedvünket és feldobjuk egy kicsit a szürke téli napok egyhangúságát. Tartásuk azonban számos kérdést felvet a növénybarátokban: hogyan tartható a kankalin sikeresen a lakásban? És valóban: érdemes tájékozódnunk a gondozása felől, ha azt szeretnénk, hogy ez a bájos kis növény sokáig a szobánk dísze legyen.

Kankalin

Hogyan tartható a kankalin lakásban?

Mindenekelőtt ne felejtsük, hogy a növényárudák eleve nem hosszú életű szobanövényként árusítják a kankalint. A cserepes kankalinról az az általános vélekedés, hogy rövid életű növényként fejezi be a pályafutását (hasonlóan az orchideákhoz és a mikulásvirághoz).

Jó, ha tudjuk, azzal a nem titkolt céllal árusítják őket, hogy néhány hétig ragyogóan szép, dús virágzatukkal ékeskedjenek nekünk, majd a virágok elhervadása után egyszerűen kidobjuk őket. Az elvirágzásuk utáni további tartásuk a lakásban bár lehetséges, mégsem mindig könnyű feladat. Emiatt sokan úgy döntenek, hogy elvirágzás után egyszerűen kiültetik a növényt a kertbe.

Primula

A cserepes kankalin helyes gondozása

Ha azonban úgy döntünk, hogy a kankalin igenis maradjon a lakásban, akkor szüksége lesz egy világos helyre és bőséges, közvetlen vagy szórt fényre.

A cserepes kankalin igen hajlamos a gyökérrothadásra, ezért fontos, hogy a földje ne száradjon ugyan ki, de ne is legyen túl nyirkos. A szobanövényként tartott kankalin helyes gondozásához tehát hozzátartozik, hogy akkor öntözzük meg, ha a földjének a felső rétege már száraz. Ezzel együtt soha ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, mivel száraz földben a növény hamar hervadásnak indul, majd elpusztul. A szobanövényként tartott kankalin igényli továbbá a magas páratartalmat. A kankalin közvetlen környezetében úgy emelhetjük meg a páratartalmat, ha a cserepét vízzel felöntött kavicsos tálcára állítjuk.

Fontos továbbá a kankalin sikeres benti neveléséhez, hogy környezetének hőmérséklete mindig 25 °C alatt legyen. A legjobban azonban a 10 és 18 °C közötti hőmérséklettartományban érzi magát.

A szobanövényként tartott kankalint általában havonta egyszer tápoldatozzuk, kivéve, amikor virágzásban van. Virágzás alatt a növény egyáltalán nem igényel tápanyag-utánpótlást.

A cserepes kankalin újbóli virágzásának előidézése valljuk be, nehéz. A legtöbben akkor járnak sikerrel, ha a kankalint a nyári hónapokra kiviszik a szabadba, majd télire ismét behozzák a lakásba, ahol nem hagyják, hogy a növény 1-2 hónapra nyugalmi állapotba kerüljön. Még ezzel együtt is kb. 50% az esélye annak, hogy kankalinunk a kedvünkért újra virágba borul.

Függetlenül attól, hogy elvirágzás után megtartjuk-e vagy sem, a cserepes kankalin helyes gondozásával elérhetjük, hogy a növény hosszan, tartósan örvendeztessen meg bennünket télűző élénk színű, kedves virágaival.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR