Ha veszít a virágpompájából az aranyvessző, ideje van a visszavágásnak

Ha veszít a virágpompájából az aranyvessző, ideje van a visszavágásnak

Tavaszi fiatalítás.

Az aranycserje vagy aranyvessző (amit sokszor helytelenül aranyesőnek is neveznek) egyike a kert leghamarabb virágba boruló bokrainak. Sárga virágzuhataga a tavaszt jelzi, vidám színfoltot jelent a telet búcsúztató kertben. Amennyien azt vesszük észre, hogy a bokor már nem a régi, egyre kevesebb virágot hoz, akkor ideje van az alapos visszavágásnak.

aranyvesszo visszavagas ideje 03

Előtte azonban meg kell várni a következő virágzást. A legjobb időpont a bokor megmetszésére a tavasz, közvetlenül a virágzást követően. Ez esetben a növény még abban az évben új, rügyekkel berakott hajtásokat fejleszt. Őszi metszés esetén a friss hajtásokon kialakuló rügyek könnyen elfagyhatnak.

A metszés során minden idősebb, elágazó ágat egy rügyre kell visszavágnunk. A nagyon elvékonyodott vagy túlnyúló ágakat is visszametszhetjük.

aranyvesszo visszavagas ideje 02

Amennyiben a cserjénk hosszú ideje nem volt metszve, egy alapos, radikális ifjító visszavágással újra kompakt, erőteljes állapotba hozhatjuk. Ennek során nem szabad tétováznunk, néhány erősebb ág kivételével az összes hajtást, minden ágat vágjunk vissza a talaj közelében. A következő évben a gyengécske hajtásokat újból vágjuk vissza. Ennek eredményeként gazdagon elágazó, dús, kompakt cserjét kapunk. Hamarosan a virághozam is visszatér.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?