Ha veszít a virágpompájából az aranyvessző, ideje van a visszavágásnak

Ha veszít a virágpompájából az aranyvessző, ideje van a visszavágásnak

Tavaszi fiatalítás.

Az aranycserje vagy aranyvessző (amit sokszor helytelenül aranyesőnek is neveznek) egyike a kert leghamarabb virágba boruló bokrainak. Sárga virágzuhataga a tavaszt jelzi, vidám színfoltot jelent a telet búcsúztató kertben. Amennyien azt vesszük észre, hogy a bokor már nem a régi, egyre kevesebb virágot hoz, akkor ideje van az alapos visszavágásnak.

aranyvesszo visszavagas ideje 03

Előtte azonban meg kell várni a következő virágzást. A legjobb időpont a bokor megmetszésére a tavasz, közvetlenül a virágzást követően. Ez esetben a növény még abban az évben új, rügyekkel berakott hajtásokat fejleszt. Őszi metszés esetén a friss hajtásokon kialakuló rügyek könnyen elfagyhatnak.

A metszés során minden idősebb, elágazó ágat egy rügyre kell visszavágnunk. A nagyon elvékonyodott vagy túlnyúló ágakat is visszametszhetjük.

aranyvesszo visszavagas ideje 02

Amennyiben a cserjénk hosszú ideje nem volt metszve, egy alapos, radikális ifjító visszavágással újra kompakt, erőteljes állapotba hozhatjuk. Ennek során nem szabad tétováznunk, néhány erősebb ág kivételével az összes hajtást, minden ágat vágjunk vissza a talaj közelében. A következő évben a gyengécske hajtásokat újból vágjuk vissza. Ennek eredményeként gazdagon elágazó, dús, kompakt cserjét kapunk. Hamarosan a virághozam is visszatér.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR