Kankalinözön egészen nyárig: így jönnek sorban a fajok

Kankalinözön egészen nyárig: így jönnek sorban a fajok

Színvarázs.

Nincs tavasz színek és kankalinok nélkül! Az első, szártalan kankalinokat a többi faj követi, így a rajongók akár nyár közepéig is gyönyörködhetnek a kankalinokban.

kankalinozon 07

A kankalinok virágzási sorrendje a következő:

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

Virágzási idő: januártól májusig

Ez a kompakt növény már januárban szirmot bonthat, A vadon növő formája sárga virágokat hoz, a nemesítésnek köszönhetően azonban már számos színben elérhető, a rózsaszíntől a lilán át a pirosig.

kankalinozon 02
Tom Parnell

Sugárkankalin (Primula elatior)

Virágzási idő: márciustól áprilisig

A valamivel később nyíló sugárkankalin fontos tápnövénye a pillangóknak és hernyóiknak, korai nektárforrás a rovarok számára.

kankalinozon 03

Tavaszi kankalin (Primula veris)

Virágzási idő: áprilistól májusig

Illatos, sárgászöld virágai szépen illenek a természetes jellegű kertekbe. Ha jól érzi magát egy helyen, akkor gyorsan elterjed. A sárga virágok torkában narancsszínű foltokat találunk.

kankalinozon 04

Gömbös kankalin (Primula denticulata)

Virágzási idő: márciustól májusig

Gömb formájú kb. 30 cm magasra növő virágzatai a díszhagyma viráglabdáira emlékeztetnek. Az egyes virágok kék, fehér, rózsaszín és lilás színben pompáznak.

kankalinozon 05

Japán kankalin (Primula japonica)

Virágzási idő: júniustól júliusig

Óriásnak számít a kankalinok közt a 60 cm-es magasságával. Szép pasztellszíneit a kora nyári időszakban tudjuk élvezni. Az Ázsiából származó kankalin nem túl hosszú életű, azonban önmagát elveti a kertben.

kankalinozon 06

Az összes kankalin félárnyékos helyen, friss-nedves talajban érzi jól magát. Ideális a fák alatti terület szegélynövényeként ültetni őket. Rendszeresen öntözzünk, a földjüknek nem szabad kiszáradni - ez különösen akkor fontos, ha cserépben neveljük őket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR