Kék málna, szivárványszínű tulipán, rózsaszín paradicsom és egyéb növények, amelyek NEM léteznek

Kék málna, szivárványszínű tulipán, rózsaszín paradicsom és egyéb növények, amelyek NEM léteznek

Soha ne vásárolj kamu magokat!

Ki ne látott volna még az interneten keringő fotókon különleges növényeket: többszínű gyöngyvirágot, rózsaszín málnát, a szivárvány összes színében pompázó krizantémot? Ezekhez a képekhez hirdetések kapcsolódnak, amelyek pár dollárért, fontért, netán pár ezer forintért árulják a csodálatos növényeket.

A nagyobb hirdetőoldalakon (p. Ebay, Aliexpress) tömegével találunk ilyen kamu növénymagokat, sajnos azonban ezek mind becsapások. Ilyen növényke ugyanis nem léteznek. Az internetről pedig lehetetlen leszedni az összes ilyen hirdetést. Vagy talán nem is akarják? Hiszen ezek a hirdetések nagy forgalmat generálnak az oldal fenntartóinak, ezért a szakértők szerint utóbbiak éppen olyan bűnösök, mint a vásárlókat becsapó, megtévesztő eladók. Sőt, az eladók gyakran még arra is képesek, hogy lerázzák magukról a felelősséget, ha nem megfelelő növény fejlődik a magból. Hiába reklamálunk, mossák kezeiket, búcsút inthetünk a pénzünknek. Ráadásul a vásárlástól már eltelik jó pár hét vagy hónap, mire a növényke kifejlődik, és kiderül, hogy a virágja nem kék vagy többszínű, ahogy ígérték.

Éppen ezért mindig legyünk körültekintőek, tájékozódjunk, hogy valóban létezik-e az adott növény. Sokszor már a képeken is látszik, hogy csak átszínezték az eredeti leveleket vagy terméseket, virágokat!

Mutatunk néhány tipikus hirdetést az Ebay-ről, jegyezzük meg jól: ezek a növények NEM léteznek! Nincs kék szamóca, sem kék rózsa, sem kék görögdinnye.

A gyöngyvirág szirmai fehérek, néhány fajtánál rózsaszínek. Nem létezik többszínű fajta, sem kék, sem citromsárga.

kamu mag noveny 02

Elképesztő, többszínű nyáriorgona. Sajnos nem létezik.

kamu mag noveny 03

Az ázsiai fehér madárvirág vagy kócsagvirág (Habenaria radiata)  valóban lenyűgöző szépségű virág, de nem úgy néz ki, mint ezen a képen. Nem beszélve arról, hogy az orchideákat rendkívül nehéz magról szaporítani, különleges gombaszövedéket igényelnek a csírázáshoz. Ne vegyünk soha orchideamagot, kidobott pénz!

kamu mag noveny 04

Kék, fekete vagy lila paradicsom? Sajnos ez is photoshop! A fekete „Orosz paradicsom”-ként hirdetett fajta létezik, de inkább barnás színű, mint fekete. Egyáltalán nem így néz ki, mint a képen. Léteznek sötétebb, feketés, lilás színű paradicsomok, a kék vagy lila paradicsom viszont nem valódi.

kamu mag noveny 05

Még az is előfordul, hogy nem is paradicsomról készült képeket próbálnak paradicsomként futtatni!

kamu mag noveny 06

Hihetetlen, hogy még a szivárványszínű paradicsomokra is van kereslet. Tényleg nem tűnik fel a gyanútlan vásárlóknak, hogy ez már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?!

kamu mag noveny 07

A fehér sípú spárga létezik, de fehér sípú spárgamag nem, ugyanis a színt halványítás során érik el, földdel takarják a sípokat. A fehérspárga-mag sajnos nem létezik.

 kamu mag noveny 08

Népszerűek a különböző alakban növő termények is: így például a láb alakú retek. Ami csak a mesében létezik, hasonlóan a kék retekhez.

kamu mag noveny 09

A húsevő növények igen kedveltek, azonban a legtöbb érdeklődő keveset tud róluk, így könnyű becsapni őket. A kék harmatfű, a kék hízóka nem valóságos, ahogyan a halra emlékeztető növény sem.

kamu mag noveny 10

A kék gyöngyfüzér vagy borsóka nagyon szép – a képen. A valódi életben hiába is keresnénk!

kamu mag noveny 11

A Monilaria obconica, azaz a nyuszifüles kis kaktusz nagyon bájos jelenség. Azonban csak zöldben létezik, nincs szivárványszínű változat!

kamu mag noveny 12

A szivárványszín egyébként is tarol: tulipánok, krizantémok, dáliák kaphatóak az interneten. A képek többsége egyszerű photoshop, vagy fehér virágokkal szívattak fel különböző színű festékeket. Ezt a technikát a virágboltosok is használják – vágott virágnál működik, de nem létezik olyan mag, amelyből eleve ilyen színű növény fog fejlődni!

kamu mag noveny 13

kamu mag noveny 14

Ez a fajta kék liliom számítógéppel „készült”.

kamu mag noveny 15

Bármennyire is szomorú, csak nagyon kevés gyümölcs és virág létezik kék színben a valóságban. A ritkaság miatt ez az egyik legnépszerűbb szín, amit megpróbálnak „utánozni”.

A kék dália NEM létezik. Jól fest a kék dália, sajnos csak fényképen. A valóságban is van kékes málna, de messze nem így néz ki.

kamu mag noveny 16

Bármelyik fa nevelhető bonsai-ként, nincs olyan, hogy bonsaimag: aki ilyet árul, az valójában fa magját árulja. A kéklevelű bonsai juharfácska természetesen NEM létezik.

kamu mag noveny 17

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR