Kékszakáll: dísznövény a javából

Kékszakáll: dísznövény a javából

A szakállvirág nőhet bozótosan, szerteágazó hajtásokkal, vagy mereven felfelé és elérheti az 1 m magasságot is. A legszebb nemesített növények közé tartozik.

Lombhullató félcserje, hajtásai télen visszafagynak, de tavasszal tőből újra kihajt. Sűrűn ágas, 50-80 cm magasra nő. Levelei hosszúkásak, sötétzöldek, fonákjuk szürkészöld, a hajtásokat finom szőrzet borítja. Tudományos neve: Caryopteris x clandonensis.

Kékszakáll

Kék virágai augusztus-szeptemberben nyílnak. Mérsékelten száraz, jó vízáteresztő, középkötött, meszes talajra való. Fény és melegigényes.

Virágzás ideje: Augusztustól szeptemberig
Család: Verbénafélék
Hazája: Mongólia, Észak-Kína

A kékszakáll (vagy másnéven szakállvirág) kék virágai az egyéves vesszőkön jelennek meg. A 'Heavenly Blue' fajta kinyílt kék virágaival a legvonzóbb nemesített növény. A szakállvirág nőhet bozótosan, szerteágazó hajtásokkal, vagy mereven felfelé és elérheti az 1 m magasságot is. A hosszúkás és hegyes levelek az alsó részükön szürkészöldek, felső részükön sötétzöldek. A virágok illatosak.

Kékszakáll

Környezeti feltételek

A szép dézsás növényt tartsuk napos és szélvédett helyen. A növény kedveli a két rész agyagos, humuszos föld és az egy rész homok keverékét. A szakállvirág 5-10 Celsius fokon, világos, vagy sötét helységben is áttelel. Ez alatt az idő alatt a növényt csak annyit kell öntözni, hogy a földlabda ne száradjon ki.

Ápolás

Az átteleltetés után, áprilisban a szakállvirág hosszának 2/3 részét visszametsszük, és igény szerint átültetjük. Májustól szeptemberig mérsékelten, de folyamatosan öntözzük. A pangó víz keletkezését mindenképp kerüljük el. Ebben az időszakban a szakállvirágot havonta tápoldatozzuk.

Szaporítás

A szaporítást nyáron végezzük dugványozással. Akkor a legkönnyebb a szaporítás, ha bokor formájú növénnyel rendelkezünk. A magvetés kora tavasszal lehetséges, de nem mindig sikeres. Természetesen mindig hozzá lehet jutni kifejlett növényhez is.

Helye a kertben

A szakállvirág szép kék színe minden, rózsafélék családjába tartozó növényhez illik, ugyanakkor jó kontrasztban van a szegfűvel és a törpedáliával.

Fajtái:
• 'Arthur Simmonds'- liláskék, 1 m magas
• 'Haevenly Blue'- bíboros-kék
• 'Blauer Spatz'- nagyon dúsan virágzik

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR