Kertészkedés kényelmesen, asztalnyi növényládában!

Kertészkedés kényelmesen, asztalnyi növényládában!

Vannak, akik számára a gondtalan kertészkedés nehézséget okoz például a koruk vagy egészségi állapotuk miatt. A növénytermesztés élményéről azonban nekik sem kell lemondaniuk.

A kertművelést ugyanis egy négy lábon álló, asztalhoz hasonló, megemelt növényládában is nagyszerűen meg lehet oldani. A könnyen elérhető és gondozható ágyást egyszerű megépíteni és nem bonyolult azt sem megtanulni, hogyan kell bele növényeket ültetni és azokat gondozni.

magasagy01

Kert az asztalon?

Az asztallal kombinált magaságy tökéletes alternatívát jelent mindazon kertészek számára, akiknek az ültetés vagy a növények gondozása során nehézséggel, fájdalommal jár a gyakori hajolgatás, felegyenesedés. Az asztali kert terápiás kertként is remek szolgálatot tesz.

Az asztali kert gyakorlatilag olyan magaságy, amely mellett ülve is gond nélkül kertészkedhetünk. A lábakon álló kiskertet könnyű karbantartani és nagyon kevés helyet foglal, így erkélyen, teraszon, tornácon is elfér.

asztal magasagy 03
Mitch Barrie

Hogyan építsünk asztali kertet?

A lábakon álló magaságyat nem nehéz összeszerelni; a neten számos, ingyenesen letölthető tervrajz és útmutató áll a rendelkezésünkre. Az asztali kiskert mindössze pár ezer forintos anyagi ráfordítással, akár két óra alatt elkészülhet.

A növényládában a talaj mélysége legalább 15 cm legyen, de természetesen ennél mélyebb is lehet, ha történetesen tekintélyes gyökérzetet fejlesztő növényt ültetünk. Az asztali kert testre szabható a kertész egyedi igényeinek megfelelően, de a legtöbb ágyás jellemzően négyzet vagy téglalap alakú, és minden oldalról egyformán könnyen lehetővé teszi a növényekhez való hozzáférést.

A miniatűr asztali kertek egyre népszerűbbek, és vonzó kiegészítői a zárt belső kerteknek, erkélyeknek, teraszoknak. Méretük ideálissá teszi azokat például fűszernövények, salátafélék, illetve alacsony növésű dísznövények, virágok ültetésére.

asztal magasagy 02

Hogyan kell az asztali kertben kertészkedni?

A legjobb, ha könnyű, laza, szerves anyagokban gazdag ültetőközeget használunk az asztali kert ládájának a feltöltésére.

Az asztali kert földje gyorsan kiszáradhat, így egy csepegtető öntözőrendszer telepítése igen praktikus megoldás lehet.

Az asztali ládában a növényeket a szokásosnál közelebb is ültethetjük egymáshoz, mivel a tápanyagok is egy kis területre koncentrálódnak. A növényeket ültethetjük magról, illetve előnevelt palántákat is beszerezhetünk. Az ágyás szélére ültethetünk kúszónövényt, amelynek indái a peremen túlnőve szépen alácsüngenek, vagy pedig a láda oldalához erősített lécrácsra is felfuttathatjuk azt.

Címfotó: Dan Malec

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR