Hagyomány vs. magaságyás a konyhakertben

Hagyomány vs. magaságyás a konyhakertben

A magasra emelt ágyást, amelynek fából vagy valamilyen támasztó anyagból tartófalai vannak, magaságyásnak nevezzük. Ez különleges kertészeti előnyöket nyújt, amelyet szeretnék most bemutatni.

A magaságyak rohamos elterjedését a következő előnyei indokolják:

1. A magaságy kényelmesen művelhető, nem kell mellette guggolni, térdelni, kapaszkodni, amikor ültetünk, gyomtalanítunk, a növényeket ápoljuk, vagy a termést takarítjuk be. A 120 cm. széles ágy közepéig nehézség és a talaj tömörítése nélkül lehet elérni. A magaságyat ennek következtében nem csak az idősebb emberek, hanem a fogyatékosok, sőt még a tolókocsiba kényszerülő betegek is sikeresen művelhetik.

Magaságy

2. A magaságyban igen különböző növények közössége alakul ki. Ez megakadályozza a betegségek és a kártevők tömeges elszaporodását, sőt az egyes növények képesek kölcsönös támogatásra is; az egyéb zöldségfélék között - legtöbbször vetés nélkül is - felnövő kaportövek erős szagukkal távol tartják a paprika és paradicsomtöveket szívogató levéltetveket, a csinos virágokat nyitó büdöske (Tagetes) palánták gyökérváladéka pedig elűzi a nyirkos talajban tömegesen szaporodó fonálférgeket.

3. A jól megtervezett és gondosan ápolt magaságy kora tavasztól késő őszig ellátja a családot friss, a fogyasztók által kedvelt fajtájú terményekkel, zöldségfélékkel, fűszernövényekkel, szamócával, a néhány éve hozzánk is elkerült ananászcseresznyével. Nem kell nélkülöznünk a virágokat sem, mert a zöldségtövek közé kedvünkre ültethetünk virágpalántákat és a keretre felfüggeszthetünk muskátlit, petúniát és másvirágoknak helyet adó cserepeket vagy ablakládákat is.

Szamóca

4. A magaságy lehetővé teszi a folyamatos termelést. A fentebb leírt magaságy technikailag tovább fejleszthető automata öntöző berendezéssel, fátyoltakarással a jégverés és a kora tavaszi és a kora őszi lehűlések ellen. Legyen a magaságy közelében a komposztálandó szerves anyagok tárolója, a komposztdaráló és a komposztérlelő. Ha kemény (sok meszet tartalmazó) az öntözővíz, akkor helyezzünk el az ágy mellett egy tárolóedényt a víz ülepítéséhez, illetve az esővíz gyűjtéséhez. A magaságyak mellett legyen egy-két ülőhely is, hogy munka közben pihenőt lehessen beiktatni.

(A képekért köszönet Lampért Zsófinak!)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR