Így lesz tökéletesen működő magaságyásunk: 9 tipp

Így lesz tökéletesen működő magaságyásunk: 9 tipp

Derékkímélő módszer, amellyel a szezon is kitolható.

Sokan ismerik már a magaságyásokat, egyre elterjedtebb a kiskertekben a használata. Összeszedtük, hogy mire kell figyelni, ha nem tudunk ellenállni és mi magunk is beszerzünk vagy barkácsolunk egyet.

1. A megfelelő anyag kulcsfontosságú

A magaságyás készülhet fából, kőből, fémből, betonból, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. Mindegyik anyagnak vannak előnyei és hátrányai is. Ha hosszabb időre tervezünk, akkor a betonból vagy kőből készült ágy lehet a megoldás, ez nem csak időjárás-álló, de a hőt is jobban megtartja. Amennyiben fontos számunkra a mobilitás, inkább egy fából készült szerkezet emellett döntsünk. Persze nem árt figyelembe venni, hogy fa és fa között is óriási különbségek vannak. A puhafák, pl. a lucfenyő, ugyan olcsóbb, mint a keményfák, pl. a tölgy, ugyanakkor hamarabb megy tönkre: a víz,a csapadék, az időjárás mind rajta hagyja a nyomát, a nedvességtől gyorsabban rothad. Készülhetnek egyedi és mutatós ágyások fémből is, ezek biztosan egy életen át kiszolgálnak minket.

2. A fából készült magaságyások élettartama is meghosszabbítható

A fa legnagyobb ellensége a nedvesség, ezért ajánlatos a magaságyások belső oldalát egy erős fóliával kibélelni, hogy a fa ne közvetlenül érintkezzen a nedves földdel. Érdemes egy vékony réteg vízelvezető kavicsot is tenni az aljára, hogy ne legyen pangó víz az ágyásban. A megfelelő légáramlás biztosítása érdekében a magaságyás különálló legyen, ne zsúfoljunk mellé semmit, hogy a levegő szabadon járhasson, a falak mindig kiszáradhassanak. Az olajos vagy más környezetbarát anyaggal történő felületkezelés nem feltétlenül szükséges, azonban növeli az élettartamot.

magasagy 9 tipp 02
purdyrns

3. Mekkora az ideális méret?

A kereskedelemben kapható legtöbb magaságyás 70 vagy 140 cm széles, és 70 vagy 90 cm magas. Természetesen egyedi méretben is készíthetünk ágyást. Javasoljuk, hogy a derék és hát kímélése érdekében a magasság inkább 90 cm legyen, a szélessége pedig akkora, hogy kinyújtott karral átérjük, kényelmesen tudjunk dolgozni.

4. Gondoljunk a pocokra, vakondra

A kertésznek rengeteg bosszúságot tudnak okozni a rágcsálók és földtúrók, mint pl. a pocok, a vakond, amik valamiért nagyon kedvelik a magaságyásokat. Nem csak a zöldségek miatt, de az ágyás alsó részében található dugványok, szármaradványok is természetes búvóhelyet és kellemes meleget jelentenek számukra. Ellenük védelmet biztosíthat az alulra kifeszített dróthálóból, csirkehálóból álló réteg, ami nem engedi, hogy feljussanak a terményig.

5. Fontos a megfelelő rétegezés

A magaságyásban természetes fűtés működik, amennyiben megfelelően tesszük egymásra a rétegeket. Alulra egy vízelvezető kavicsréteg kerüljön, erre egy dugványokból, ágakból készült réteget tegyünk. Erre egy finomabb zöld réteg jöjjön, levágott fűből, őszi levelekből, végül a termőföld zárja a sort. A legtetejére komposzttal kevert virágföldbe kerüljenek a magok, palánták. Így tápanyaghoz és hasznos lebontó szervezetekhez is jutnak a növények.

magasagy 9 tipp 03
Local Food Initiative

6. A hasznos hőtermelés

A magaságyás hatalmas előnye, hogy a termelődött és megtartott hőnek köszönhetően már korán el lehet kezdeni a kertészkedést, így a szezon meghosszabbítható. Márciusban és áprilisban már spenót, rukkola, petrezselyem, retek nőhet az ágyásban, szükség esetén fátyolfiával takarva. Április végén jöhetnek a hagymafélék, májusban pedig a paradicsom, uborka, cukkini, paprika is helyet kaphat. A meleg nyári hónapokban a karalábé, karfiol, brokkoli lehet a főszereplő, augusztustól pedig a késői salátafélék kerülhetnek a helyükre. Ősszel a zeller, rukkola, pertrezselyem még bőven terem, esetleg fátyolfóliával kell takarunk. A leghidegebb téli hónapokban fedjük le egy ponyvával az ágyást, hogy a jég, hó, nedvesség ne tegyen kárt benne.

7. Tartsuk távol a csigákat

A magaságyás a csigák számára is nagyon vonzó, a sok finom zöldséggel. Nem ajánlatos permetezni, inkább ökológiai módszerekkel tartsuk távol a csúszómászókat. A borsikafű és a kamilla állítólag elűzi a nyálkás állatokat, Hasonlóan jó módszer lehet egy kb. 3 cm-es rézszalag körbevezetése a magaságyás oldalain, ezen nem szeretnek átjutni a csigák. Mások a kávézacc körbeszórását javasolják.

8. Részesítsük előnyben a vegyeskultúrát!

Még ha nem is jelent túl nagy termőfelületet egy ilyen ágyás, akkor is érdemes a vegyeskultúrára törekednünk. Alapszabályként ugyanannak a családnak a tagjai ne kerüljenek egymás mellé, mert az azonos tápanyagokat fogják kivenni a földből. A vegyeskultúrában viszont segítik egymást a növények, és a kártevők, kórokozók sem tudnak úgy elszaporodni.

9. Figyeljünk oda később is

Nem árt néhány dologra odafigyelni, ha folyamatosan, évek óta használjuk a magaságyást. Az első évben 10-20 cm-t is süllyedhet a benne lévő föld, ezért töltsük utána virágfölddel. 5-7 évenként pedig érdemes az ágyásban található egész földet, az összes réteget kicserélni, ilyenkor ellenőrizzük a belső fólia épségét is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR