Milyen növényeket ültessünk a magaságyba?

Milyen növényeket ültessünk a magaságyba?

A magaságy betelepítése március közepén kezdődhet. Ki-ki az egyéni ízlése és étkezési szokásai szerint választhatja meg a termelésre szánt növényeket, ezért itt és most csupán egy mintát mutatok be.

A korai, első futamban a növények öt sorát alakíthatjuk ki. Az ágy közepére ültessünk fejessaláta palántákat, egymástól 40 cm távolságra. A palánták közé ültessünk egy-egy dughagymát.

Növekszik a saláta

A salátasortól jobbról-balról 20 cm távolságra legyenek a következő sorok: jobbról egy sor cukorborsó. (Ez olyan zöldborsó, amelyet a hüvelyével együtt – mint a zödbabot – lehet megfőzni és elfogyasztani. Kiváló, tavaszi étek!)

Balról egy sor karotta (rövid, korai sárgarépa) és petrezselyem (gyökér- és levélpetrezselyem vegyesen).

A két szélső sorban: az egyik oldalon kerti zsázsa, a másik oldalon hónapos retek (amely közé ugyancsak ültethetünk dughagymát vagy fokhagyma gerezdeket.)

Kinek kínáljuk fel tehát a magaságy művelésének lehetőségét?

Elsősorban a természettől távolabb élő városi lakosoknak, akik kezdetben akár az erkélyükön is kipróbálhatják, hogy milyen örömet szerez kicsinek és nagynak a saját termésű paradicsom és az uborka, vagy a tojásgyümölcs.

Fűszerkert
Kaldeneker György városi kertje a hatodikon

De ajánljuk a felnövekvő generáció tagjainak is, hogy ebből is tanulják meg: csak a szorgalmas, kedvvel folytatott munkával lehet valódi értékeket előállítani. A felnőttnek, hogy legyen több sikerélménye. Az öregedő embernek, hogy ne érezze magát fölöslegesnek. A fogyatékosnak, hogy ne legyen kisebbségi komplexusa. A szomorúnak, hogy magának és másnak örömet szerezzen egy szép csokor, piros hónapos retekkel!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR