Különlegesen finom salátát lehet készíteni a kínai kel omlós de mégis ropogós leveleiből. Tipikus másodvetemény, így a gyorsan letermett sárgarépa vagy saláta után vethetjük, akár közvetlenül a talajba. A hobbikert.hu bemutatja.
Indokolatlanul lassan meghonosodó zöldségféle, pedig igen értékes táplálék, mert sok C-vitamint és karotint tartalmaz, fehérjéje pedig könnyen emészthető. Rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, az emésztésre serkentően hat. Magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető gyermekek étrendjébe is. Kiváló saláta készíthető belőle.
A Kelet-Ázsiában mediterrán vidékeiről származó növényt Kínában és Japánban már a 3. században termesztették. Európába a 19. században került át, de az 1950-es évekig alig ismerték. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugat-Európában és az USA-ban nagyon népszerűvé vált: Ausztriában és Svájcban az egyik legfontosabb zöldségnövény.
Másodvetésű növény, kertünkben az őszi fajtákat termeljük. A kínai kel (Brassica pekinensis Rupr. provar. cylindrica) magját júliusban vessük el állandó helyére, és a kikelt palántákat 30-35 cm-re ritkítsuk ki. Aki biztosra akar menni, az palántát is nevelhet június végétől. Állandóan figyelemmel kell kísérni, mert a káposztalepke zöld hernyója nagyon megrágja a leveleit, és bemocskolja ürülékével a fejet!
A fagyok előtt be kell takarítani. Négyzetméterenként 7-8 tővel számolhatunk. Egy-egy letisztogatott kínai kel tömege 0,5-1,2 kg.
Tavaszváró (almás) kínai kel saláta metélőhagymával és újhagymával
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kisebb fej kínai kel (vagy ha nagy, akkor 1/2 fej)
- 1 db lédús, édes-savanykás alma
- 2-3 szál újhagyma
- 1 kis csokor snidling
- 1 pohár 12%-os tejföl
- 1 pohár majonéz
- 1 tk mustár
- 1 ek porcukor
- 1/2 citrom leve
- só
- bors
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a tejfölt a majonézzel, mustárral, citromlével, cukorral, sóval és borssal. A megtisztított kínai kelt vékony csíkokra vágjuk.
Az újhagymát felszeleteljük, a snidlinget finomra vágjuk.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd felkockázzuk. A zöldségeket és az almát összekeverjük, majd beleforgatjuk az öntetbe.
A kész salátát tálalásig tartsuk hűtőben. Grillezett húsok, sültek kiváló kísérője. Nagyon finom, mi már kínai kel függők vagyunk!