Az év bármely szakaszában, akár nyersen is fogyasztható zöldség a káposzta. Egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet ritkán termelünk otthon, inkább a piacon vásárolunk. De ha sajátot szeretnénk, érdemes megtanulnunk a hobbikert.hu-n a termesztését.
A fejes káposzta (rendszertani nevén Brassica oleracea convar. capitata) lehet fehér színű és vörös fejű.
Fejes káposzta érdekességek:
• Két évig élő növény, amely az első évben termi az ehető fejet, a másodikban a magokat.
• A káposzta feje nem más, mint egy óriási rügy.
• A szára az első évben néhány centit, a másodikban akár másfél métert is nő.
• A második évben a virágok a tövétől felfelé, folyamatosan nyílnak ki. Mindegyik épp 3 napig virágzik.
• Ha kevés fény éri, nagy fejet hoz, ha sok, akkor kicsit.
• Ha a hőmérséklet 6 és 20 fok között van, akkor nő a fej. Ha ettől eltérő, akkor csak vegetál.
• Víz- és tápanyagigényes növény: ha ezeket nem kapja meg, akkor sokkal később érik be.
Füstölt csirke teriyaki káposztasalátával Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
A fejes káposzta termesztése
Szabadföldbe vetni és palántázni is lehet. A palánta 30-40 napig fejlődik. A palánta magjait március elején kell elvetni, és a palántákat április elején kiültetni. A szabadföldbe március végén célszerű vetni.
Ha valaki korai káposztát szeretne termelni, akkor nyár közepén már fogyaszthatja az így elvetett növényeket. Ha savanyítás a cél, akkor elég május végén elvetni a magokat, hogy ősz elejére megnőjenek a fejek. Ha pedig a téli tárolásra termesztünk, akkor akár júniusban is vethetjük, hogy késő őszre érjenek be a káposzták. Az ültetéskor 50*50 cm-es tőtávolságot érdemes tartani, hogy a fejek szépen megnőhessenek.