U-vitamin viszi fel a káposzta értékét

U-vitamin viszi fel a káposzta értékét

A káposztaléről nem mondhatsz le a jövőben, ha megtudod, mi mindenre jó.

A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozó, világszerte elterjedt két vagy többéves növény. A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén élnek a káposzta vad alakjai.

A vadkáposzták fajtagazdagsága az oka annak, hogy a belőlük keletkezett kultúrkáposztafélék olyan változatosak.

Szára vastag, rövid, nedvdús torzsa. Az alsó szárlevelek szív alakúak, szorosan egymásra hajlók. A második évben fejlődő, virágzatot viselő szár nincs megvastagodva, vesszősen elágazó, levelei keskenyedők.

A levélerek erősen kidomborodnak a levéllemezből. Virága négyszirmú, sárga vagy sárgásfehér színű, májustól szeptemberig nyílik. A káposztalevélből készült ital áttetsző, sárgásfehér színű, savanykás, csípős ízű.

Kémiai alkotórészek: flavonoidok, tejsavak, vitaminok (magas a C-vitamin és az U-vitamin tartalma).

kaposztale 02

A kalóriaszegény fehér káposztából készült ital gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést. Az egyik legintenzívebb méregtelenítő, fogyasztó hatású növény. A káposztalében lévő tejsavak kedvezően hatnak a bélflórára. A bélflóra akkor egészséges, ha a bélrendszerben élő, több mint 400-féle baktérium egyensúlyban van. Ha túl sok húst, antibiotikumot, kávét, szénsavas üdítőt, édességet fogyasztunk, a bélflóra egyensúlya felborul, elszaporodnak a bélben a kórokozó baktériumok, könnyebben felszívódnak a méreganyagok, gyakorivá válik a felfájás, fáradság. Emésztési zavarok lépnek fel, legyengül az immunrendszer.

kaposztale 03

Az U-vitaminja elősegíti a gyomor és bélrendszer sérült nyálkahártyájának regenerálódását. Gyomos és nyombélfekélyben szenvedő betegek gyógyulását növeli a friss káposztalé rendszeres fogyasztása.

Napi 1-2 dl friss fehérkáposztalé segít gyorsan egyensúlyba hozni a bélflórát, csökken a koleszterinszínt. Valamint megakadályozza a székrekedést, megszünteti a bélgombásodást, segíti a vitaminok termelődését. Fogyó- és méregtelenítő kúrák során fogyasszunk káposztafélékből készült egészséges ételeket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR