Indokolatlanul lassan meghonosodó zöldségféle, pedig igen értékes táplálék, mert sok C-vitamint és karotint tartalmaz, fehérjéje pedig könnyen emészthető. Magaságyban kitűnően termeszthető. Lássuk, hogyan!
A magaságyban az őszi fajtákat termeljük. Vetőmagot vehetünk sok helyen az interneten, illetve a nagyobb barkácsáruházakban is kapható.
A kínai kel magját júliusban vessük el állandó helyére, és a kikelt palántákat 30-35 cm-re ritkítsuk ki. (Tapasztalataim szerint igen jól palántázható is.)
Állandóan figyelemmel kell kísérni, mert a káposztalepke zöld hernyója nagyon megrágja a leveleit, és bemocskolja ürülékével a fejet!
A kínai kelt (Brassica pekinensis Rupr. provar. cylindric) a fagyok előtt be kell takarítani. Kiváló saláta készíthető belőle.
Négyzetméterenként 7-8 tővel számolhatunk. Egy-egy letisztogatott kínai kel tömege 0,5-1,2 kg.
Íme egy videó a nagyüzemi betakarításáról:
Ki termeszt(ene) kínai kelt?