Mire jó a hori hori nevű kerti szerszám? A japánoktól lestük el a titkát

Mire jó a hori hori nevű kerti szerszám? A japánoktól lestük el a titkát

A hori hori egy hagyományos japán kerti szerszám, amely sokoldalúan használható a kertben. A szó szerinti jelentése "vágó és ásó", és valóban kombinálja ezeket a funkciókat egyetlen eszközben. A svájci gyártás pedig időtálló formába öntötte. De hogyan kell használni?

A hori hori általában egyetlen lapos, 18-24 cm hosszú pengéből áll, amely kétélű és kissé ívelt. A penge egyik oldala éles, mint egy kés, míg a másik oldala tompább, így alkalmas a talajlazításra és a gyökerek eltávolítására.

A szerszám végén általában egy markolat található, amely készülhet fából, műanyagból vagy gumiból. A markolat rendszerint ergonomikus kialakítású, hogy kényelmesen tudjuk használni a kertben, és biztonságosan tudjuk fogni, amikor az éles pengével dolgozunk.

hori hori bemutatkozik 02

A hori hori többféle munkára is használható a kertben, például:

  • Növények óvatos kiásása: A tömör talajból óvatosan kiemelhető vele a növény. Álítólag erre használták eredetileg Japánban.
  • Talajlazítás: A pengével egyszerűen és hatékonyan lehet lazítani a talajt, amely elősegíti a növények gyökereinek fejlődését.
  • Gyökerek eltávolítása: Az éles pengével könnyen el lehet távolítani a nemkívánatos gyökereket és a gyomokat a talajból.
  • Ásás: A hori hori egyes típusai alkalmasak ásásra is, például a cserépbe vagy edénybe való ültetésnél jó hasznát vehetjük.
  • Mérőskála: Sok hori hori szerszám egyik oldalán mérőskála található, amely hasznos lehet a talajmélység és az ültetőtávolság leméréséhez. Ez különösen hasznos, ha az egyes növényeket meghatározott távolságra kell ületnünk egymástól.

hori hori bemutatkozik 03

Tippek a hori hori használatához

A hori hori használata nagyon egyszerű. De mivel éles pengével dolgozunk, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy biztonságosan tartsuk a szerszámot és használjunk kesztyűt, hogy megvédjük a kezünket. A penge végét helyezzük a talajon a kívánt helyre, majd kis erővel lefelé nyomva az éles élével vájjuk ki az eltávolítandó gyomokat vagy gyökérzetet. A szerszám tompább élét szintén használhatjuk gyökerek eltávolítására vagy talajlazításra.

hori hori bemutatkozik 04

A hori hori előnyei

A hori hori kerti szerszámnak számos előnye van, íme néhány, ami miatt érdemes lehet beszerezni egyet a kerti munkákhoz:

  1. Sokoldalúság: A hori hori több funkcióval rendelkezik, így egyszerűen és hatékonyan használható különböző feladatokra a kertben, mint például az ásás, talajlazítás, gyökerek eltávolítása, cserépbe vagy más edénybe való ültetés stb.
  2. Tartósság: A hori hori általában acélból vagy acélötvözetből készül, ami azt jelenti, hogy tartósabb, mint a hagyományos fém vagy műanyag kerti szerszámok. Ennek köszönhetően hosszú évekig használható a kertedben, és nem kell költenünk a szerszám cseréjére.
  3. Kényelem: A hori hori általában ergonomikus kialakítású markolattal rendelkezik, amely kényelmes és biztonságos fogást biztosít, így a munka kényelmesen végezhető anélkül, hogy a kezünk hamar elfáradna vagy kézfájdalom alakulna ki. A könnyű használhatóság azt jelenti, hogy akár hosszabb ideig is dolgozhatunk a kertben anélkül, hogy kényelmetlenséget vagy fáradtságot éreznénk és emiatt szünetet kellene tartanunk.

Összességében a hori hori egy nagyon hasznos szerszám, amely számos feladatra használható és hatékony segítséget nyújt a kerti munkák elvégzéséhez. Ha tehát szeretnénk hatékonyabbá válni a kertben, érdemes lehet beszerezni egyet.

hori hori bemutatkozik 05

A szerszám megtalálható az 1kert.hu webshop kínálatában, svájci kivitelben:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR