Ültetéstől szüretig.
Egyre hűvösebbek a nappalok, egyre színesednek a levelek. Az ősz csalhatatlanul megérkezett, de még nincs itt a pihenés ideje, ez a hónap rengeteg munkát ad a kertészek számára!
Tennivalók a dísznövények között:
• Még ültethetünk évelőket és lomhullató fásszárúakat.
• A fagyérzékeny balkon- és cserepes növényeket (pl. a kaktuszokat) ideje a fagymentes teleltetőhelyre vinni.
• A rózsák és az érzékeny bokrok tövét töltsük föl és takarjuk levágott ágakkal. A díszfüveket lazán kössük össze, a tövüket fedjük be lombbal.
• A nem fagyérzékeny évelőket október végén a talaj felett kb. 10 cm-re visszavághatjuk. Hagyjunk azonban néhány magszárat, termést fenn, hogy ne legyen olyan kopár a kert és táplálékot találjanak a madarak.
• Ássuk ki a nem télálló hagymákat, gumókat. A kardvirág, kanna, sáfrányfű gumóját ki kell szednünk a földből az első fagyok előtt. Vágjuk le a gumóról a virágzat maradványát és távolítsuk el a földet. Hagyjuk néhány napig megszáradni a gumókat, hogy ne rothadjanak, penészedjenek. Utána csomagoljuk újságpapírba és vigyük őket fagymentes, hűvös helyre (max. 15 °C), pl. a pincébe. Tegyük őket egymás mellé, ne érintkezzenek. A dáliagumók elviselik az enyhébb fagyokat, kicsit tovább maradhatnak az ágyásban.
• A kétéves növények áttelelhetnek a kertben, de ajánlatos a tövüket egy réteg mulccsal, ággal takarni.
• Még egyszer nyírjuk le a füvet, mielőtt megérkezik a nedves, fagyos idő. Ne vágjuk a füvet túl mélyen, (kb. 4 cm), így nem fagy ki a gyökere. Ha túl magasra hagyjuk, akkor a hótakaró lenyomja és könnyebben terjednek majd benne a betegségek, a gombásodás. Szedjük össze a leveleket, hogy ne teremtsünk nedves környezetet a gombáknak. Október végéig még lazíthatjuk a gyepet, ha tavasszal nem tettük meg.
Tennivalók a veteményesben:
• A mángold leveleit takarjuk gyapjúval, hogy sokáig szedhessük őket. Az enyhébb klímájú területeken nem muszáj védeni a növényeket.
• A téli metélőhagymaszürethez október végén 2-3 csomó metélőhagymát szedjünk ki és tegyük a szabadba. December közepén cserepezzük be, vigyük be a lakásba, így télen is fogyaszthatjuk.
• A tökféléket és a cukkinit feltétlenül szüreteljük le még az első éjszakai fagyok előtt.
• Itt az ideje a diószüretnek! Tárolás előtt hagyjuk a diót alaposan kiszáradni.
• A krumplit mindig külön tároljuk az almától, mivel a gyümölcs elősegíti a burgonya kihajtását. A teleltető hőmérséklete 4 és 10 °C között legyen, így a krumpli nem csírázik ki, és nem lesz ráncos. Ha azonban hidegebb van, a keményítő cukorrá alakul, ami kellemetlen ízt ad a burgonyának.
• A csigák elleni harcot folytassuk a petecsomók összeszedésével, így ritkítjuk a következő tavaszi populációt.