Begyűjtjük a kert kincseit.
Még közel sincs vége a kerti szezonnak! Az augusztus rengeteg munkát ad – nem csak a kertben, de a konyhában is. Hiszen bőven szüretelhetünk, befőzhetünk, fagyaszthatunk, azonban a többi kerti tennivalóról se feledkezzünk meg!
Sok a munka a dísznövények között:
• Sövény nyírása: az erősen növekvő sövényeket, például a fagyalt vagy a gyertyánt most kell még egyszer formára vágni. Az így keletkezett vágási sebek még be tudnak gyógyulni a tél kezdetéig.
• Rózsa trágyázása: lássuk még el egyszer utoljára a szezonban tápanyaggal a rózsáinkat. Az új hajtások így az első fagyokig jól beérnek, fásodnak.
• Kétéves növények vetése: most kerüljön a földbe az árvácska, a gyűszűvirág, a mályva, a nefelejcs magja.
• Díszhagyma hagymájának ültetése: most kerülhet földbe a díszhagyma is. Ügyeljünk arra az ültetésnél, hogy a hagyma alja legalább 15 cm mélyre kerüljön. Néhány cm vastag durva homok vízelvezető rétegként megakadályozza a pangóvíz kialakulását és így a hagyma rothadását.
• Levendula visszavágása: vágjuk vissza virágzás után kb. harmadával a levendulát. Jó alkalom ez arra is, hogy a még virágzó ágacskákat betakarítsuk.
• Nőszirom tőosztása: itt az ideális időpont a gyengén virágzó írisz tőosztására, ezzel megfiatalíthatjuk a növényt.
• A leander meleg vízzel öntözése: ha nem akar virágot hozni a leanderünk, érdemes meleg vízzel locsolni, ez serkenti a virágképződést.
A veteményesben is akad tennivaló:
• Saláta ültetése: még ültethetünk endíviát, radicchio salátát, jégsalátát, fejessalátát, kínai kelt.
• Kivihajtások rövidítése: azokat a hajtásokat, amelyeknek az alapján gyümölcsök ülnek, 50 cm-re rövidítsük meg, ez elősegíti a gyümölcsképződést.
• Az uborka korai szüretelése: ne hagyjuk teljesen megérni a salátának és a savanyúságnak való uborkákat, sűrűbb szedéssel elérhetjük, hogy a termések gyorsabban növekednek.
• Padlizsán szüretelése: a padlizsán akkor érett, ha a héja nyomásra enyhén enged. Vágjunk le egy zöldséget: ha a hús még zöldes, akkor nem érett. Ekkor még szolanint tartalmaz, ami enyhén mérgező. Éretten a hús fehér, a magok fehérek vagy zöldesek.
• Tökök védelme: ügyeljünk arra, hogy a tökfélék ne feküdjenek a nedves földön. Ajánlatos alájuk például szalmát vagy egy deszkát teríteni.
• Gyümölcsfák ritkítása: ha rengeteg a termésünk, egyes gyümölcsöket érdemes feláldozni (leszedni), hogy a többi ne aprózódjon nagyon el.
• Nyári metszés az almafáknál: a korai almák koronáját most megritkíthatjuk, ez elősegíti a gyümölcsök színeződését.