Készítsük magunk az ágyásszegélyt vesszőkből és ágakból

Készítsük magunk az ágyásszegélyt vesszőkből és ágakból

Fonásra fel!

Egy mutatós ágyásszegély feldobja a kertet, és kiemeli a növények szépségét is. Nem muszáj a kertészeti árudába sietnünk, magunk is készíthetünk egyszerűbb kerítéseket. A saját készítésű fonott szegély olcsó és könnyen elkészíthető.

agyasszegely vesszokbol 02

A szegély elkészítéséhez használhatunk például hosszú fűzfaágakat, vesszőket. Jól bevált erre a célra a fűzfa. Egyszerűen tegyük be a stabil, egyenes ágakat, botokat függőlegesen a talajba bizonyos távolságra egymástól, majd fonjuk őket körbe hajlékony vesszőkkel. A legjobb, ha frissen vágott ágakat használunk, például a kosárkötő fűzből vagy a csigolyafűzből. Az egyéves vesszők annyira hajlékonyak, hogy azokat rögtön be tudjuk fonni a kerítésbe.

agyasszegely vesszokbol 03

A vastag, régebb óta tárolt ágakat, amelyeket tavaly vágtunk, néhány napig ajánlatos vízben áztatni, mielőtt dolgozni kezdünk velük. Ráadásul azok a fűzfaágak, amelyeket függőlegesen a földbe helyeznek, nem ritkán újra kihajtanak. Amennyiben ezt el szeretnénk kerülni, akkor egyszerűen vágjuk le az előtörő hajtásokat, vagy használjunk olyan fafajokat, amelyek nem hajtanak ki, például mogyorót vagy juhart.

agyasszegely vesszokbol 04
Karen Roe

A fonott kerítés készítésére más növényfajok is alkalmasak lehetnek: például a tuják, a tiszafa vagy a fenyőfélék szintén ideálisak, mivel sűrű, lassú növekedésűek és jól viselik a visszavágást. A tuják közül a nyugati tuja ‘Teddy’ fajtája amely meglepően puha tüskékkel rendelkezik. Ágyásszegélyként és alacsony sövényként is ajánlható a tiszafa ’Reneker Kleines Grüner’ fajtája, ami viszont nagyon érzékeny a pangó vízre.

agyasszegely vesszokbol 05
Zsolt Sándor

agyasszegely vesszokbol 06
storebukkebruse

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR